Euroliga
8

CSKA teško do pobjede protiv Darussafake, 12 poena Gordića u bolnom porazu Budućnosti

Piše: K. H.
CSKA Moskva - Darussafaka (Foto: EPA-EFE)
Košarkaši CSKA iz Moskve upisali su treću pobjedu u novoj sezoni Eurolige, a oni su na domaćem terenu porazili Darussafaku rezultatom 79:75. Maccabi je kao gost porazio Budućnost, dok je Panathinaikos bio bolji od Gran Canarije.

Nakon nešto opreznijeg početka meča u Moskvi i blage prednosti CSKA u prvoj četvrtini od 19:17, Darussafaka je odigrala odličnu drugu četvrtinu i na poluvrijeme je otišla s prednošću od sedam poena razlike (38:31).

Vidno iznenađeni domaći igrači agresivno su počeli drugo poluvrijeme, a nošeni podrškom s tribina uspjeli su u narednih deset minuta prvo anulirati prednost gostiju, a zatim i doći u vodstvo. Sjajnom serijom u finišu treće četvrtine CSKA je stigla do devet poena prednosti pred posljednju dionicu.

Kada je u uvodnim minutama posljednje četvrtine ekipa CSKA stigla do dvocifrene prednosti (68:54), činilo se da je pitanje pobjednika već odlučeno, ali je Darussafaka opet zaigrala sjajno, u finišu su stigli do četiri poena zaostatka, ali ipak nisu uspjeli napraviti ništa više i tim iz Moskve upisao je treću pobjedu ove sezone.

Najefikasniji igrač u pobjedničkoj ekipi bio je Higgins koji je postigao 14 poena, dok su kod gostiju Eric i Kidd postigli po 15 poena.

Budućnost je na svom terenu poražena od Maccabija iz Tel Aviva, iako su Crnogorci sve do posljednje četvrtine imali prednost. Prvak ABA lige tokom čitavog susreta imao vodstvo, ali u posljednjoj dionici desio im se neobjašnjv pad u igri i Maccabi je sa 20 ubačenih poena naspram šest Budućnosti stigao do, na kraju će se ispostaviti, lagane pobjede.

Pobjedu gostima donio je nesuđeni reprezentativac BiH Scottie Wilbekin koji je postigao 28 poena, dok je u redovima Budućnosti bh. košarkaš Nemanja Gordić postigao 12 poena.

Panathinaikos je na svom terenu nadigrao Gran Canariju, a Grci su upisali pobjedu rezultatom 102:87.