Promjene u KS BiH
11

Čolan: KS BiH traži generalnog sponzora; Kovačević: Bosnić je jednoglasno izabran

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Hotelu Bosnia održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi generalni sekretar KS BiH Amer Čolan, dok je direktor košarkaške reprezentacije BiH Siniša Kovačević govorio o novom selektoru Vedranu Bosniću.

Čolan je rekao da je veoma bitno napraviti pozitivnu atmosferu i da je on već počeo aktivan rad.

"Prije sedam dana sam imenovan za generalnog sekretara, svi znamo šta se dešava, situacija je veoma složena, ali uz dolazak Mirze Teletovića trebamo napraviti pozitivnu atmosferu, svi zajedno, kako bi reprezentacija mogla ostvariti plasman na veliko takmičenje. Prioritet nam je da osiguramo pripreme i odlazak ženske selekcije na utakmicu kvalifikacija za EP na Islandu, a u narednom periodu očekuju nas i dvije utakmice muške reprezentacije, što su stvari kojima ćemo se na samom početku baviti", kazao je Čolan.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Čolan je kazao da je glavni cilj KS BiH pronaći generalnog sponzora koji bi olakšao rad saveza.

"Svi u KS BiH razmišljamo o generalnom sponzoru koji bi pokrio troškove, barem klubova u domaćem prvenstvu. Posljednjih dana smo radili na ugovorima sa sponzorima kako bi se pokrile sve selekcije, mlađe i starije, a nekoliko vrhunskih sponzora bi zaokružilo taj ciklus i olakšalo bi takmičenje. Na tome smo počeli raditi, a budžet plan je u pripremi. Sigurno je da će biti potrebno puno želje i entuzijazma, kao i komunikacije. Pokušat ćemo napraviti sastanke na svim nivoima vlasti kako bismo osigurali potrebna sredstva. Morat ćemo obaviti razgovore kako bi nas podržali prema svojim mogućnostima", kazao je Čolan.

Nakon toga, medijima se obratio i direktor košarkaške reprezentacije BiH Siniša Kovačević koji je rekao da je izuzetno zadovoljan zbog izbora novog selektora.

"Napokon smo dobili selektora, to je Vedran Bosnić, a imali smo obavezu i da razgovaramo s Repešom gdje se nažalost nismo dogovorili. On je i dalje na raspolaganju u savjetodavnom ili nekom drugom obliku, a komisija je jednoglasno odabrala Bosnića. Vjerujem da smo napravili pravi izbor. Njegovi prethodni rezultati doprinijeli su da bude izabran i on je dobar mladi trener. Smatramo da je dugoročno rješenje u naredne dvije i po ili tri godine i pokušat ćemo u novembru i februaru uključiti još neke igrače kako bismo vidjeli na koga možemo računati. Svakodnevno sam u kontaku sa selektorom posljednjih dana i o spisku igrača i o tome kako vidi budućnost reprezentacije te smo saglasni da u naredna dva termina kvalifikacija pokušamo pružiti šansu mlađim igračima. Spisak bi mogao biti obavljen sutra ili prekosutra", kazao je Kovačević.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je dodao da je KS BiH razgovarao sa svim kandidatima, a dodao je da Musi i Nurkiću klubovi neće dopustiti da se odazovu na sljedeće okupljanje.