Objavljen spisak igrača
12

Češka dobila NBA pojačanje uoči utakmice protiv košarkaša BiH

N. K.
Tomaš Satoransky (Foto: EPA-EFE)
Tomaš Satoransky (Foto: EPA-EFE)
Košarkaška reprezentacija Češke objavila je spisak igrača za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se igraju početkom narednog mjeseca.

Na spisku od 17 košarkaša našao se i 30-godišnji NBA plejmejker Tomaš Satoransky, inače član Washington Wizardsa.

Organizator igre nije imao sezonu za pamćenje. Počeo je u New Orleans Pelicansima, zatim je trejdovan u Portland Trail Blazers kod našeg Jusufa Nurkića, pa u San Antonio, a završio je u Washingtonu. Prosječno je bilježio 3,6 poena, 3,3 asistencije i 0,5 ukradenih lopti za po 16,5 minuta na parketu.

Vrijedi istaći da na spisku nema zvijezde Eurolige i Fenerbahčea Jana Veselog.

Česi se u predstojećem FIBA-inom "prozoru" sastaju s reprezentacijom Bosne i Hercegovine (1. jula) u Pardubicama i Litvanijom (4. jula) u Klaipedi.

Češka je posljednja u našoj grupi F s jednom pobjedom i tri poraza pa će u narednom "prozoru" morati ići na sve ili ništa kako bi se plasirali u narednu fazu.

Podsjetimo, plasman u narednu fazu kvalifikacija već je izborila Litvanija sa četiri pobjede iz četiri utakmice. Druga je BiH s dvije pobjede i dva poraza, dok Bugari i Česi imaju po jednu pobjedu i tri poraza. Dalje idu tri prvoplasirane ekipe.

Inače, BiH nakon gostovanja Češkoj dočekuje Bugarsku, a dvije sedmice uoči utakmica naša selekcija je i dalje bez selektora nakon što je Vedran Bosnić podnio ostavku.