Borba za Eurobasket
59

Bugari senzacionalno srušili svjetske, a Belgijanci evropske prvake u kvalifikacijama za EP

N. M.
Bugari slave veliki trijumf (Foto: FIBA)
Bugari slave veliki trijumf (Foto: FIBA)
Novi mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u košarci odigrani su večeras, a radi se o duelima 2. kola koje je obilježio poraz svjetskih prvaka Nijemaca.
Bugarska je senzacionalno pobijedila Njemačku, koja je prije pet mjeseci postala prvak svijeta osvojivši Mundobasket, a u Botevgradu je bilo 67:62.
Junak Bugarske bio je Cody Miller-McIntyre sa 23 ubačena poena, dok je Nijemce ponovo predvodio Oscar da Silva sa 15 poena i 12 skokova za double-double učinak.

Istakao se kod Bugara i Hristo Zahariev sa 15 ubačaja, a u drugom meču grupe D Crna Gora je savladala Švedsku sa ubjedljivih 95:70 pa sada sve četiri ekipe imaju omjer od jedne pobjede i poraza.

Crnogorce je predvodio Kendrick Perry sa 18 poena i 5 asistencija.

Katastrofalan start kvalifikacija bilježi i evropski prvak Španija, koju je nakon Latvije savladala i Belgija. Belgija je na domaćem terenu večeras slavila 58:53, a prvo ime susreta bio je Retin Obasohan sa 19 poena.

Španci su tako na trećem mjestu s omjerom 0-2, kakav ima i posljednja Slovačka, a sreća je za Špance što čak tri od četiri selekcije iz grupe idu na EP.

Rezultati i tabele:

Grupa A:

Slovenija - Izrael 88:79

Ukrajina - Portugal 77:79

Grupa B:

Turska - Island 76:75

Mađarska - Italija 62:83

Grupa C:

Latvija - Slovačka 64:52

Belgija - Španija 58:53

Grupa D:

Bugarska - Njemačka 67:62

Crna Gora - Švedska 95:70