NBA liga
0

Bryant u porazu Lakersa srušio rekord Jerryja Westa

Totalsport
Kobe Bryant (Foto: AFP)
Kobe Bryant (Foto: AFP)
U šest utakmica najjače košarkaške lige svijeta (NBA), igranih u noći sa subote na nedjelju, domaćini su bili vrlo uspješni ostvarivši pet pobjeda.

U svakako najzanimljivijem susret Milwaukee Bucksi su u svom Bradley Centru slavili protiv Los Angeles Lakersa 100-89. Bila je to jednosmjerna utakmica od samog početka u kojoj je veliku odgovornost na sebe preuzeo krilni centar Bucksa Drew Gooden. Ubacio je 23 poena te uhvatio osam lopti pod obručima. Pobjeda Bucksa dobiva još više na težini kada se zna da su igrali bez svoja dva najbolja igrača – centra Andrewa Boguta (povreda) i krila Stephena Jacksona (suspenzija).

Kod gostiju je najbolji igrač susreta bio Kobe Bryant sa 27 poena, devet asistencija i osam skokova. Uz to, "crna mamba" srušila je klupski rekord Jerryja Westa po broju pogođenih slobodnih bacanja. Do ove utakmice je bio na brojci od 7.157, Westov rekord je iznosio 7.160, a Bryant ih je sinoć pogodio šest. Bio je do sedmi poraz Lakersa u osmoj ovosezonskoj utakmici u gostima.

Andre Iguodala je na svoj 28. rođendan ostvario osmi triple-double karijere u pobjedi Philadelphije nad Detorit Pistonsima 95-74. Imao je učinak od po 10 koševa, skokova i asistencija. Tim 76-ersa su do pobjede, osim Iguodale, predvodili Lou Williams sa 17 koševa, Elton Brand s 14 i Jrue Holiday s 13 ubačenih poena. Gostima se u tim, nakon porodičnih problema, vratio Tayshaun Prince, ali sa skromnim učinkom od šest poena.

Utah Jazz ostvarila je 11. pobjedu ove sezone savladavši u Salt Lake Cityju Sacramento Kingse 96-93, u vrlo uzbudljivoj završnici susreta. Gordon Hayward s 21 i C.J. Miles s 20 koševa pokvarili su povratak Jimmera Fredettea u svoj bivši grad u kojem je započela takozvana "jimmermania" za vrijeme odigravanja univerzitetskog prvenstva. Fredette je kao igrač Bringham Younga bio proglašen za najboljeg nacionalnog igrača prošle godine, a sinoć je tri sekunde prije kraja promašio šut za pobjedu.

Tyreke Evans bio je najbolji igrač gostiju s 31 poenom i šutom 12-20 iz igre. Sacramento je s omjerom pobjeda i poraza 6-14 druga najlošija ekipa lige nakon New Orleansa (4-15). Phoenix Sunsi su u Arizoni prekinuli niz od tri poraza, ali su istovremeno nanijeli Memphis Grizzliesima treći u nizu (86-84). Memphis je nakon lijepog niza od sedam pobjeda, sada na nizu od tri utakmice bez pobjede.

Jared Dudley bio je najbolji u redovima domaće ekipe sa 20 koševa, šest skokova i četiri asistencije. Steve Nash imao je "skromni" razigravački učinak pa je sinoć podijelio svega šest lopti koje su vodile ka postizanju koša. Goste su do devetog poraza sezone "predvodili" španski centar Marc Gasol sa 18 koševa i 13 skokova, te krilni igrač Rudy Gay sa također 18 ubačenih poena, te šest skokova.

NBA liga, subota:

Milwaukee - LA Lakers 100-89 Utah - Sacramento 96-93 Philadelphia - Detroit 95-74 Charlotte - Washington 99-102 Houston - New York 97-84 Phoenix - Memphis 86-84

NBA