Trener Jackson potvrdio
0

Bryant je opsjednut Jordanom, želi ga nadmašiti

Totalsport
Opsjednutost Kobea Bryanta harizmom Michaela Jordana nikad nije bila sporna. Otkad je 1996. godine došao u NBA ligu, Bryant je stilom igre bio njegov najvjerniji oponašatelj i najlegitimniji nasljednik.

Da i s 32 godine Bryant sebi postavlja motivacijske ciljeve koji se tiču Jordana potvrdio je bivši trener obojice ponajboljih košarkaša u historiji, Phil Jackson, i to u razgovoru za Los Angeles Times.

"Kobeov cilj je na listi najboljih strijelaca NBA lige svih vremena preteći Jordana", rekao je sasvim izravno Jackson, koji je s krajem prošle sezone završio trenersku karijeru upravo u Bryantovim Lakersima.

Bryant je na svaki dosadašnji upit o tom cilju odgovarao da ga ne interesuje nadmašiti Jordana po broju koševa, već Billa Russella, legendarnog centra Boston Celticsa, po broju osvojenih NBA prstenova (11).

Danas, međutim, sa "samo" pet prstena prvaka i 33. rođendanom (tačno za mjesec) pred vratima, Bryant objektivno neće moći sustići Russella.

Jordana bi mogao: legenda Chicago Bullsa treća je na vječnoj listi strijelaca NBA lige s 32.292 koša, a Bryant je šesti s 27.868. Svojim dosadašnjim prosjekom ubačaja u sezoni tokom NBA karijere (1857,6) trebat će 2,3 sezone da bi dostigao svog velikog uzora. Trenutni NBA štrajk i eventualne povrede bit će mu remeteći faktori, ali za očekivati je da bi mogao uspjeti.

Treba naglasiti da je Jordan u NBA ligi zaigrao nakon tri godine univerzitetske karijere (North Carolina), dok je Bryant u NBA ligu došao kao 18-godišnjak, direktno iz srednje škole.

NBA