NLB liga
0

Bosna pobijedila Helios

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru 21. kola NLB lige Bosna ASA BH Telecom je savladala Helios 66-55. Ova pobjeda ostavlja nadu da bi „studenti“ i naredne godine mogli igrati regionalnu ligu. Treba napomenuti da je ovaj okršaj za bordo tim bio izuzetno bitan, a za eventualan bijeg sa dna tabele trebao je trijumf sa više od šest poena razlike.

U prvoj četvrtini prezentirana je dobra košarka i sa jedne i sa druge strane, a prednjačila je agresivna odbrana. Nakon boljeg otvaranja izabranika Dejana Parežanina, kada su vodili 12-6, gosti iz Slovenije prave seriju 7-0 za 13-12.

Ipak, košem u posljednim trenucima Bosna je sačuvala prednost nakon prvih deset minuta, bilo je 15-13.

U drugoj dionici gosti nošeni podrškom malobrojnih navijača pokušavaju doći do preokreta, što im ne polazi za rukom. Polovinom druge četvrtine dvije trice za domaće ubacuje Muhamed Pašalić za 31-22. No, već u narednom napadu Lorbek uzvraća za 31-25. Na odmor se otišlo prednošću Bosne 37-31.

Najefikasniji u redovima domaćih u tim trenucima bili su Pašalić i Rakočević sa 8 ubačenih poena.

Otvaranje treće četvrtine ponudilo je izuzetno agresivnu odbranu, pa se na prvi koš čekalo dvije i pol minute. U tim momentima Bosna je igrala zonsku odbranu. Kojadinović je bio najbolji pojedinac meča, a svojom tricom „studente“ je odveo na jedanaest poena razlike, bilo je 44-33. Treća dionica završila je vodstvom domaćih 52-43.

U posljednjih deset minuta igre parket su zbog pet ličnih grešaka rano napustili Kojadinović kod Bosne i Snow kod Heliosa. Dugo je na semaforu stajalo 59-50. Domaći su željeli pobjedu, a posao im je u završnici olakšan nakon što je Lorbek zaradio pet penala.

Ovaj period igre obilježile su dvije sjajne blokade Šehovića i Miloševića. Domaći su na kraju slavili 66-55 što im ostavlja nadu da na kraju neće biti posljednji u ligi „ Zapadnog Balkana“.