Košarka
0

Bosna ASA BH Telecom prva na turniru “Mirza Delibasić”

Sarajevo-x.com
Pobjedom nad prvakom Turske, Bosna ASA BH Telecom je, po prvi put od kada se ovaj turnir igra, osvojila Memorijal "Mirza Delibašić". Sa tri uzastopne pobjede, Studenti su se predstavili domaćoj publici i najavili veoma zanimljivu sezonu u kojoj će, nakon pauze od osam godina, učestvovati i u vrlo jakom evropskom takmičenju - ULEB Cup-u.

Iako se čini da će u predstojećoj sezoni kolektiv i širina u igri biti najače oružije Bosne, vrijedi istaknuti i sjajne partije kapitena Bavčića koji je proglašen najkorisnijim igračem turnira te veliko pojačanje koje je naš tim dobio povratkom Williamsa te dolaskom Hilla.

Ekipa proslavljenog bosanskog trenera, Bogdana Tanjevića dobro je parirala našim momcima u prvih 20 minuta pa su nakon serije od 7 uzastopnih trica, od toga 4 Mršićeve, na poluvrijeme otišli sa prednošću od 6 poena (34:40).

Međutim, Bosna je nakon pauze odigrala fantastičnu odbranu i dobila treću četvrtinu rezultatom 22:2 pa je pitanje pobjednika bilo riješeno. Do najveće prednosti od 16 poena razlike domaći su došli četiri minute prije kraja kada je na semaforu stajalo 70:64.

U samoj završnici Turci mini serijom smanjuju prednost na 70:60, ali bilo je jasno da to nije dovoljno pa je 30 sekundi prije kraja Tanjević prišao i Zdovcu čestitao pobjedu. Veliki dobitak za naš tim bilo je i buđenje Batine (10p) koji je nakon nekoliko loših pripremnih utakmica konačno pokazao šta zna i sa nizom atraktivnih ulaza pod koš izmamio aplauze publike.

Dobrim igrama na turniru navijače je obradovao i mladi Pašalić, a još uvijek se očekuje da se priključi i Suad Šehović.

Fenerbahce Ulker je u svojim redovima imao posebno motivisanog bh. reprezentativca Damira Mršića (24p) koji je iz 10 pokušaja pogodio 8 trojki (5/5 u drugoj četvrtini). Uz njega, najviše su pokazali Mirsad Turkcan (10 poena, 13 skokova) i Emir Preldžić (9 poena, 5 skokova).

U susretu između FMP i Braunschwiega, FMP je tek u četvrtoj četvrtini slomio otpor Braunschweiga, pa je sa dvije pobjede FMP zauzeo drugo mjesto, Fenerbahce Ulker sa jednom pobjedom treće, a Braunschweig četvrto, bez pobjeda.