Košarka
1.2k

Bosanka sa hidžabom uspjela u svojoj kampanji, FIBA mijenja pravila

Piše: J. H.
Indira Kaljo, Bosanska sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, je profesionalna košarkašica. Prije nekoliko mjeseci pokrenula je kampanju u kojoj od FIBA-e traži da joj omogući da igra u hidžabu. Jučer je dobila vijesti koje je željno iščekivala.
Indira Kaljo
Indira Kaljo
Indira je sa šest godina zajedno sa porodicom izbjegla u Njemačku, a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države gdje je u osnovnoj školi počela trenirati i igrati košarku.

Odgojena u islamskoj porodici, ova 26-godišnjakinja odlučila je nositi hidžab. Međutim, pravila Međunarodne košarkaške federacije joj to nisu dopuštala.

Pokrenula je kampanju u kojoj je tražila od FIBA-e da ukine zabranu nošenja hidžaba za košarkašice.

Na internetu je pokrenula peticiju koju je potpisalo skoro 70.000 osoba. U isto vrijeme, sličnu kampanju je počeo i Indijac RPS Kohli nakon što je vidio ponižavanje košarkaša sikha koji nose turbane.

Pravo FIBA-e kaže da igrači ne smiju nositi opremu koja može povrijediti druge igrače.

Nakon višemjesečne borbe, Kaljo je dobila lijepu vijest iz Španije gdje su zasjedali čelni ljudi FIBA-e koji odlučuju o ovom pitanju.

Hidžab i tubran nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igra, ukratko bi glasila odluka Međunarodne košarkaške federacije koja će važiti naredne dvije godine. Ukoliko se ispostavi kao tačna, bit će produžena.

"Ja sam svjedokinja da se kroz sport mogu prevazići mnoge barijere koje FIBA želi sačuvati u ovom slučaju. Ako ja ne smijem nositi hidžab, kako to drugi košarkaši mogu nositi tetovaže sa vjerskim motivima? Postoje mnogi talentirani igrači širom svijeta kojima je nepravedno uskraćeno pravo da igraju u bilo koje FIBA-inom natjecanju. Uzmite za primjer moju prijateljicu Bilqis Abdul-Qaadir, prvu košarkašicu u povijesti NCAA lige koja nosi hidžab. Ona je izvanredna igračica, ali ne može igrati u inozemstvu zbog tog pravila", kazala je Kaljo.