Košarka
0

Bosanac režirao spot za himnu Eurobasketa 2013

Anadolija
Slobodan Maksimović, Sarajlija koji od 2000. godine živi i radi u Ljubljani, režiser je spota za himnu "Eurobasketa 2013" koji se igra u Sloveniji. "Rad imam košarko" ili u prijevodu "Volim košarku", naziv je himne Evropskog prvenstva, čijim je spotom Maksimović zadovoljan, potvrdio je bosansko - slovenski režiser za Agenciju Anadolija.

"Jako sam zadovoljan. Prije svega raduju me reakcije ljudi. Otprilike oko 90 posto onih kojih su gledali spot himne EP pozitivno se izjasnilo o njemu, što sam vidio i po 'lajkovima' na Youtubeu i društvenim Internet mrežama", rekao je Maksimović, naglasivši:

"Muziku i tekst za himnu Evropskog prvenstva u košarci napisao je Zoran Predin. Moja je želja i ideja bila da se spot snima na rijeci Ljubljanici koja teče kroz Ljubljanu, jer je tu lijepa scenografija, onako sve je u pokretu, a i bili smo ograničeni finansijskim sredstvima".

Zanimljivo, između ostalih, u spotu se pojavljuje deset nagrađenih navijača, koji su za snimanje izabrani natječajem na TV Slovenija.

"U natječaju navijači su mjesec dana slali fotografije sa zastavama, šalovima i drugim navijačkim obilježjima na TV Slovenija. Potom su odabrani glasanjem gledatelja, te su nagrađeni na način da dan provedu poput košarkaških reprezentativaca Slovenije", pričao je Maksimović, dodavši:

"Dočekao ih je stručni štab reprezentacije sa Božom Maljkovićem, imali su zajednički doručak, išli u teretanu, radili na taktici, analizirali utakmicu, spakovali se u autobus i odvezli na utakmicu. U svlačionici su ih dočekali Ivo Daneu i Pero Vilfan, te su onda i odigrali utakmicu. Tribina je bila prekrivena ogromnim platnom koje je povučeno na moj znak, a onda su navijači, koji su do tada bili ispod platna, počeli frenetično navijati. Igrači su bili potpuno zbunjeni, jer nisu očekivali navijače na tribinama. Sve smo to zabilježili u jednom finom spotu, a raduje me i što su organizatori odlučili prvenstvo u velikoj mjeri posvetiti navijačima".

U Ljubljani ugledni Bosanac već duži niz godina uspješno sarađuje sa Košarkaškim savezom Slovenije, te je zasluženo izabran za režisera spota himne "Eurobasketa 2013".

"Prvi put sarađivali smo prije nekoliko godina kada je Košarkaški savez Slovenije slavio 60. rođendan. Kolega režiser Goran Vojnović i ja napravili smo tada pravo fin šou, koji je uz mnoge ugledne zvanice super izgledao. Radio sam i pripremne spotove za Eurobasket u kandidaturi Slovenije za EP 2013. godine. Bio sam i dio delegacije KSS u Minhenu na predstavljanju Slovenije za organizaciju EP. I tako, nakon svega, pozvali su me i dogovorili smo se da režiram spot", ističe Maksimović.

Sarajlija koji kaže "prije 13 godina u Ljubljanu nisam došao zbog boljeg života, već sam ovdje pronašao ljubav svog života" pomno prati i utakmice EP u košarci.

"Navijam za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Sloveniju. Za BiH navijam jer sam iz Sarajeva, za Makedoniju, jer mi je mama Makedonka, a za Sloveniju zbog supruge Simone. Moram, šta ćeš", tipičnim gradskim sarajevskim naglaskom kroz smijeh kazao je Maksimović, koji tvrdi i da nije isključeno da se jednog dana sa porodicom vrati u rodni grad.

"Hvala za Sunderland", prvi je cjelovečernji film u režiji Maksimovića, koji se emitira od februara ove godine i koji je u Sloveniji i zemljama regije naišao na pozitivne kritike. Film je na festivalu slovenskog filma proglašen najboljim uz još tri nagrade, za najboljeg glumca, najbolju sporednu ulogu i najbolju montažu.

"Upravo pišem scenarij pod nazivom '10 dana koji su promijenili svijet', a na osnovu stripa kojeg je napisao moj prijatelj Zoran Smiljanić. Vjerujem da ću uspjeti snimiti kvalitetan film", kaže Maksimović.