Košarka
1

Bogdan Tanjević više nije trener turske reprezentacije

Anadolija
Bogdan Tanjević (Foto: AFP)
Bogdan Tanjević (Foto: AFP)
Bogdan Tanjević smijenjen sa pozicije trenera košarkaške reprezentacije Turske nakon neuspjeha ove reprezentacije na Eurobasketu 2013, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Košarkaškog saveza Turske Turgay Demirel, govoreći o izmjena tehničkog kadra nacionalne košarkaške reprezentacije, kazao je kako će "primiti ostavku uvaženog gospodina Tanjevića".

U dvorani Abdi Ipekci održan je sastanak članova Turskog košarkaškog saveza, nakon neuspjeha turske reprezentacije na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Sloveniji. Demirel se zahvalio Tanjeviću za njegov doprinos turskoj i svjetskoj košarci.

"Želim pojasniti promjene koje ćemo napraviti kod tehničkog osoblja nacionalnog tima. Uprava će prihvatiti ostavku gospodina Tanjevića. Za 51 godinu mnogo je doprinio svjetskoj, a od 2004. do danas i turskoj košarci te smo mu za to veoma zahvalni. To je osoba koju mnogo volim i poštujem. Dana 9. septembra ove godine, pred utakmicu sa Rusijom, koja je je bila posljednja utakmica u okviru petog kola prve runde Eurobasketa 2013, on je na prikladan način proslavio svoj 51. godišnjicu aktivnog sudjelovanja u svijetu košarke. Tanjević je sa 16. godina počeo igrati za A tim te je svoju igračku karijeru završio sa 24 godine kada je počeo da se bavi trenerskim poslom. Od tada je Tanjević mnogo doprinio svjetskoj i turskoj košarkaškoj zajednici zbog čega smo mu mnogo zahvalni. Naravno željeli bismo da ovaj rastanak bude u boljim okolnostima, no ovo i nije pravi rastanak. Prijateljstvo i prisnost koje smo gradili svih ovih godina će ostati", izjavio je Demirel.

Bogdan Tanjević košarkaški je trener rođen 13. februara 1947. godine. U bogatoj trenerskoj karijeri vodio je košarkaške reprezentacije Jugoslavije i Italije, a od 2004. godine vodio je reprezentaciju Turske.