Košarka
64

Bogdan Tanjević: FIBA bi prihvatila smanjenje Bosninog duga i plaćanje na rate

Piše: O. T.
Bogdan Tanjević (Foto: EPA)
Bogdan Tanjević (Foto: EPA)
Čovjek koji je sa trenerske klupe predvodio KK Bosnu do titule prvaka Evrope 1979. godine Bogdan Tanjević u razgovoru za Klix.ba govorio je o situaciji u tom klubu. Tanjević vjeruje da bi FIBA pristala na smanjenje Bosninog duga prema Nikoli Vučuroviću i isplatu na više rata.

KK Bosna je pred gašenjem zbog ogromnih dugovanja prema Nikoli Vučuroviću koji je u klubu igrao u periodu od jula 2008. do novembra 2009. godine. Ukupna dugovanja navodno iznose blizu 180.000 KM. Taj dug se pokazao kao ključni problem, ali je on samo dio ukupnog klupskog duga koji, prema navodima ljudi iz kluba, iznosi blizu devet miliona KM.

"Razočaran sam, nadam se rješenju"

KK Bosna trenutno djeluje u "tehničko-poslovnoj saradnji" sa KK Royal Jellyjem koji je posrnulom sarajevskom gigantu izašao ususret. Ova dva kluba funkcionišu pod imenom KK Bosna Royal Jelly, ali to će se promijeniti nakon utakmice 5. kola Lige 10 u kojoj ovaj klub naredne subote u velikoj dvorani Skenderije dočekuje OKK Slobodu. Nakon te utakmice takmičenje će nastaviti KK Royal Jelly, dok KK Bosna ide u neki vid hibernacije.

"Normalno da nije lijep osjećaj. Neću kazati da sam tužan. Tuga je za veće stvari. Ali, jako mi je žao. Razočaran sam. Još uvijek se nadam nekim 'nadsilama' da to mogu riješiti, ali onoliko koliko sam ja upoznat, a bio sam stalno u vezi sa Damirom, teško je izvodljivo. Čak i da se ovaj prvi slučaj razriješi, kako sa drugim slučajevima koji će se pojaviti iz tih starih računa?", pita Bogdan Tanjević.

Pred gašenjem se nalazila i Crvena zvezda koja je svoj problem riješila fuzijom sa FMP-om, ali i uz veliku pomoć države. Sa velikim problemima se susreću i mnogi drugi velikani košarke na ovim prostorima.

"Crvena zvezda je jedan od državnih klubova. Kada državne firme dobiju naređenje da to finansiraju, onda to može i da postoji. Imate tako Crvenu zvezdu, imate Partizan sa pola te državne pomoći, Budućnost koja ima privatnika koji dobrim dijelom održava troškove. U BiH je to teško izvesti. U Zagrebu imate Cibonu, jedan od legendarnih klubova koji ima ekstremno tešku poziciju i dugove. Ne znam kako ih odgađaju. Jugoplastike iz Splita i nema nigdje. Olimpija je isto tako u ekstremno teškoj situaciji i ne znam kako se upisala u takmičenje", govori Tanjević.

"Nijaz Hastor je jedini koji bi mogao spasiti Bosnu"

U vrijeme kada je Bosna koračala ka vrhu Evrope, bilo je mnogo lakše funkcionisati, tvrdi legendarni Tanjević koji trenutno obnaša funkciju selekora Crne Gore koju je odveo na Eurobasket 2017.

"U naše vrijeme nije toliko novca kružilo klubovima. Manje su klubovi koštali, igrači nisu bili preplaćeni. Danas su igrači, kao i treneri i svi mi preplaćeni. Mislim da sam i ja bio preplaćen, jer sam radio ono što bih radio i za stipendiju, kao što sam radio dok sam bio u Sarajevu, za normalne novce. U to vrijeme nismo imali ni ozvaničen profesionalizam pa smo mogli planirati sa 10 puta manje novca da bismo svojim znanjem i idejama nadoknadili ono što imaju veliki klubovi. Bili smo zaštićeni time što igrači nisu mogli otići prije 28. godine. Bilo je lakše nego danas. Danas je profesionalizam doveo do toga da ako proizvedete nekog igrača kako biste napravili rezultat, on postane profesionalac i veliki klubovi ga odvedu dok ima 18 godina. Stave ga na klupu ili ga pošalju u drugu ekipu. Veoma je teško danas napraviti iskorak", smatra naš sagovornik.

Zbog svih problema s kakvim se susreće klupska košarka na ovim prostorima, ali i u Evropi, postavlja se pitanje šta je rješenje? Tanjević odgovara da je to država ili privatnik. A kao čovjeka koji bi mogao spasiti Bosnu u prvi plan ističe Nijaza Hastora, vjerovatno najbogatijeg Bosanca, čovjeka u čijem su vlasništvu ASA i Prevent grupacije. Privatnik stoji i iza zagrebačke Cedevite, a zove se Emil Tedeschi i vlasnik je Atlantic Grupe.

"To bi morala biti državna briga. Za jedan klub. Neka dva miliona od državnih firmi. Nešto kao Crvena zvezda. Ali, uređenje BiH je drugačije. KK Bosna nije jedina. U Banjoj Luci se brinu za sebe, u Mostaru za sebe. Jedino da neki privatnik to uzme. Recimo, da Nijaz to uzme kao što to radi Tedeschi u Zagrebu. Oni imaju budžet od tri i po miliona eura svake godine i sve se na vrijeme plati. Najorganizovaniji su klub i najmanje ovise o vremenskim promjenama. Vidim da bi to samo Hastor mogao uraditi. Ne vidim nekog drugog da bi mogao uzeti, sebi za uživanje. Moglo bi se poslovati sa neka dva-tri miliona maraka da se napravi ekipa dovoljno jaka za ABA ligu. Zanositi se nekim velikim evropskim rezultatima je nemoguće zbog klubova koji troše po 30-40 miliona eura. Sistemski se to ne može riješiti. Samo neki mecena poput Emila Tedeschija. Takav slučaj bi mogao spasiti situaciju. Za nešto drugo, ne vidim izlaz", govori legendarni trener.

"Ova vremena teško razumijem"

Tanjević napominje da su ovom narodu potrebne pune dvorane, jer ovako narod živi od utakmice do utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Doziva onaj period kad je KK Bosna prije desetak godina igrala ABA ligu u punoj Skenderiji.

"To su bile godine kada je bilo konstantno pet-šest hiljada gledalaca na utakmicama. To narod treba. Na neki način se to trebalo spasiti nekim novcem koji ne bi bio zaduženje. Ja sam u šali uvijek govorio da bi bilo pametno kad bi ovi što su makli velike pare to tajno dali klubovima. Da raja ne misli o onome šta im se desilo, nego da ide na utakmice, da živi od nedjelje do nedjelje za utakmicu. Narod u BiH živi od mjeseca do mjeseca. Od utakmice do utakmice fudbalske reprezentacije. A da ne govorim kad bi svake nedjelje još bio neki klub za koji se navija", poručuje Tanjević.

Govoreći o "slučaju Vučurović", Tanjević smatra da je FIBA spremna izaći ususret. Napominje da je svima koji potražuju novac od Bosne bolje dobiti "išta nego ništa". O Vučuroviću nema visoko mišljenje, jer smatra da novac nije ni zaslužio. Naime, Vučurović je u klub stigao na ljeto 2008. godine i potpisao ugovor na dvije sezone, ali je klub napustio u novembru 2009. godine nakon što je raskinuo ugovor.

"Iz FIBA-e su voljni pristati da se taj dug razdijeli na način da taj igrač prihvati pola iznosa tog duga pa da se to opet podijeli na nekih šest rata. I to je već ogroman novac za Bosnu u ovom trenutku. Na kraju, bolje da ti išta dam nego da ne dobiješ ništa kada odem u bankrot. Sa bankama se tako razgovara i sa državnim institucijama. Pa i u Italiji je Valentino Rossi dugovao 38 miliona i na kraju je dao 18. Kad bi moglo tako da Bosna uhvati zrak do kraja sezone sa neke dvije-tri rate, FIBA bi to prihvatila. Ne znam kako reaguje taj igrač. Ne vidim kakva bi mu korist bila da ne dobije ni dinar. Ne razumijem ljude. Ova vremena teško razumijem iako živim u njima", kazao je Tanjević.