Nije mogao bez košarke
41

Bivši reprezentativac Francuske (34) preminuo nakon srčanog na treningu, igrao je uprkos zabrani

D. P.
Vaty (desno) u društvu Diawa i Gelabalea (Foto: Košarkaški savez Francuske)
Vaty (desno) u društvu Diawa i Gelabalea (Foto: Košarkaški savez Francuske)
Bivši košarkaški reprezentativac Francuske Ludovic Vaty preminuo je u 34. godini od posljedica srčanog udara kojeg je doživio na treningu svog amaterskog kluba.

Vaty je imao zabranu bavljenja profesionalnom košarkom zbog srčanih problema. Zbog toga, prekinuo je profesionalnu karijeru 2013. godine u 24. godini života, ali bez košarke nije mogao.

Uprkos zabrani, priključio se amaterskom klubu TOAC Toulouse, a to ga je na kraju odvelo u smrt. U utorak je doživio težak srčani udar na treningu, nakon čega je danima bio u komi.

Tragedija je potvrđena jer je preminuo nakon tri dana u komi. Vijest je potvrdio Košarkaški savez Francuske.

"S dubokom tugom igrači i stručni štab Francuske saznali su za smrt Ludovica Vatyja", saopćeno je iz Košarkaškog saveza Francuske.

Vaty je bio vrlo talentovan i dobar košarkaš, a za reprezentaciju Francuske upisao je devet nastupa i bio je član sjajne generacije zajedno s Borisom Diawom, Mickaelom Gelabaleom, Tonyjem Parkerom...

Ovaj nekadašnji centar igrao je za francuske prvoligaše Pau Orthez, Orleans i Gravelines, u kojem je ostavio najveći trag, ali i u kojem je morao prekinuti karijeru zbog zdravstvenih razloga.