Košarka
201

BiH se jedina sa tri pobjede na Eurobasketu vraća kući

Piše: J. H.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reprezentacija BiH sinoć je pobijedila Litvaniju u nevjerovatnoj utakmici u dvorani Podmežakla u Jesenicama. Bio je ovo treći trijumf Acinih Zmajeva u pet odigranih utakmica na Eurobasketu. Nažalost, nije bilo dovoljno.

Pravilo koš razlike a ne međusobnog susreta kao što je to u nogometu presudilo je sinoć bh. košarkašima na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Četiri reprezentacije u našoj grupi imale su isti omjer pobjeda i poraza (3:2), no Srbija, Latvija i Litvanija idu u drugi krug dok BiH se vraća kući.

Košarkaški Zmajevi su jedina reprezentacija koja je u grupnoj fazi ostvarila tri pobjede a nije prošla u drugi krug Eurobasketa. Poređenja radi, Belgija u grupi A imala je dvije pobjede i tri poraza, ali je prošla dalje.

Košarkaški Zmajevi su u pet utakmica postigli 358 poena, odnosno 71,6 po utakmici što nas svrstava na 15 poziciju od 24 reprezentacije Eurobasketa po učinku.

Gledajući statistiku za dva poena, BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu sa prosjekom od 42,3 posto ubačaja. Od nas su slabiji samo Britanci. U trojkama smo bili nešto bolji te smo zauzeli 16. mjesto. Od 100 pokušaja, ušlo je 31 posto trica.

Ono u čemu smo bili među najboljim reprezentacijama prvog kruga Evropskog prvenstva su slobodna bacanja. Acini Zmajevi ubacili su 75,4 posto koševa sa linije slobodnih bacanja što je bilo dovoljno za drugo mjesto u ovom segmentu. Samo su Crnogorci ispred BiH.

Treći smo kada je riječ o sokokovima u napadu. U pet utakmica, Teletović društvo imali su u prosjeku 12,4 skoka u fazi napada. Međutim, kada je riječ o defanzivnim skokovima, tu smo 14. sa 25. skokova. Španci su u ovom dijelu igre najbolji sa 29,6 skokova. Ni asistencije nam nisu bili najbolji dio igre. U prosjeku po utakmici imali smo tek deset asistencija.

Nakon grupne faze, Mirza Teletović je izašao kao drugi strijelac među košarkašima svih reprezentacija. Jablaničanin je postizao 21 poen po utakmici. Šveđanin Jeffery Taylor zauzeo je prvo mjesto sa 21,2 poena po utakmici.

Elmedin Kikanović je drugi najprecizniji strijelac prvenstva sa linije slobodnih bacanja. Od 28 mogućih, centar bh. reprezentacije ubacio je 24 poena.

Najviše pokušaja za tri poena u dosadašnjem dijelu turnira u Sloveniji imao je Mirza Teletović. On je u pet utakmica pokušao 43 puta dalekometnim šutem postići poene. Također, on je deveti skakač prvog kruga Eurobasketa.

Nihad Đedović imao je najviše ukradenih lopti od svih igrača na prvenstvu. Po utakmici, naš reprezentativac krao je 2,6 lopti protivnicima te bio jedini igrač koji je bio dvocifren u ovom segmentu.