Kvalifikacije za EP
597

Tok utakmice / BiH - Latvija 79:73

K. H.
Košarkaši Bosne i Hercegovine su u Sarajevu u okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dočekali selekciju Latvije, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

BiH - Latvija 79:73 (20:17; 20:11, 20:17, 19:28)

Pobjeda Bosne i Hercegovine, idemo na Eurobasket!

10' - Do kraja je ostalo 14 sekundi, Atić je na liniji za slobodna bacanja, ali nažalost, oba puta je promašio.

10' - Skele pogađa oba slobodna bacanja.

10' - Do kraja su ostale 24 sekunde, gosti imaju dva slobodna bacanja, ali čini se da je pitanje pobjednika već riješeno.

10' - Latvija gubi loptu, napad je za naš tim!

9' - Roberson asistira, Kamenjaš pogađa, osam poena razlike za naš tim i čini se da već možemo početi slaviti odlazak na Eurobasket!

9' - Kamenjaš najviši u skoku i postiže vrlo važne poene. Na drugoj strani Skele je pogodio jedan od dva slobodna bacanja.

9' - Meiers pogađa, pet poena prednosti za naš tim. Drama u završnici.

8' - Roberson je promašio, još uvijek naš tim ima vodstvo od sedam poena.

7' - Konačno su i gosti promašili šut za tri poena u posljednjoj dionici, naši igrači osvajaju loptu, a onda Kamenjaš pogađa!

7' - Atić pogađa, ali je odmah uzvratio Lomazs koji je pogodio za tri poena. Na drugoj strani, Lazić je pogodio oba slobodna bacanja.

6' - Opet smo izgubili loptu, Laksa pogađa za tri poena, Latvija se vraća u meč. Sada je 69:64, do kraja su ostale četiri minute i 20 sekundi.

6' - Roberson, vrlo važna tri poena za naš tim! Nakon toga, naš košarkaš je i osvojio loptu, no ubrzo smo je izgubili i Latvija nas je žestoko kaznila - 69:61.

5' - Mnogo grešaka u našim timu u ovim trenucima, ali ipak, još uvijek imamo veliku prednost.

4' - Latvija se vraća u meč, sada je Mejeris pogodio, Ipak, na drugoj strani uzvratio je Milošević, pa naš tim opet ima deset poena prednosti.

4' - Roberson je promašio šut za tri poena, ali opet naši igrači sjajni u ofanzivnom skoku.

2' - Atić postiže nove poene, prekinuo je seriju gostiju od 6:0. Nakon što su gosti izgubili loptu, Milošević je pogodio, no uzvratio je Skele na drugoj strani dalekometnom trojkom.

1' - Lomazs postiže prve poene u posljednjoj dionici, nakon toga naši igrači gobe loptu, što koristi Mejeris i pogađa za 60:49.

Treća četvrtina

10' - Period igre u kojem nije bilo poena, a onda Atić pogađa za tri poena i donosi prednost našem timu od 18 poena razlike! Kakva igra, kakvo srce naših igrača!

8' - Ate je pogodio za Latviju, na drugoj strani još jedna odlična akcija našeg tima, ali Lazić nije pogodio.

7' - Sjajna igra našeg tima u odbrani! Kamenjaš je na drugoj strani pogodio jedno od dva slobodna bacanja.

7' - Nova trojka! Sulejmanović je sada fantastično pogodio, 15 razlike za naš tim (55:40).

6' - Lazić je ostao sam na šutu za tri poena i lijepo pogodio. Ubrzo nakon toga, naši igrači su osvojili loptu.

6' - Lomazs pogađa oba slobodna bacanja, devet poena prednosti za naš tim.

5' - Meiers je pogodio za Latviju, znatno precizniji košarkaši i jedne i druge reprezentacije u drugom poluvremenu.

5' - Lijepa akcija našeg tima, Lazić je asistirao Sulejmanoviću koji zakucavanjem opet pogađa.

4' - Atić sada pogađa, prekinuo je seriju od 6:0 gostujućih igrača.

3' - Zoriks postiže 34. poen za Latviju, a naši igrači nisu bili precizni u narednom napadu. Promašio je Atić, što je kaznio Laksa koji je smanjio prednost našeg tima na devet poena.

2' - Roberson pogađa trojku, treću na ovom meču. Sjajna igra naše reprezentacije, ubrzo nakon toga pogađa i Kamenjaš. Meiers na drugoj strani pogađa za Latviju (45:32)

1' - Počela je treća četvrtina. Naši košarkaši su izgubili loptu na početku, odmah na drugoj strani pogađa Skele.

Poluvrijeme

BiH - Latvija 40:28b (20:17, 20:11)

Najefikasniji u našem timu su Kamenjaš i Atić sa po 10 poena, šest je ubacio Roberson, a pet Sulejmanović.

10' - Lazić pogađa oba slobodna bacanja, osam sekundi za goste u posljednjem napadu, ali nisu pogodili.

10' - Roberson pogađa za tri poena, sjajno! Deset poena razlike za naš tim.

9' - Kamenjaš pogađa za tri poena i donosi opet prednost od sedam poena našem timu. Njegov deseti poen večeras.

9' - Atić pogađa oba slobodna bacanja, minuta i 42 sekunde do kraja prvog poluvremena.

8' - Meiers pogađa, Latvija se vraća u meč - 30:28.

7' - Zoriks pogađa za tri poena, na drugoj strani je Sulejmanović napravio prekršaj.

7' - Još jedna sjajna blokada Atića, druga na večerašnjem meču. Na drugoj strani, Sulejmanović je pogodio i opet vratio sedam poena prednosti našem timu.

6' - Atić pogađa oba slobodna bacanja, vodstvo našeg tima od sedam poena. Meiers je na drugoj strani uzvratio, 28:23 za naš tim.

6' - Kamenjaš pogađa, pet poena prednosti za naš tim. Čak 12 ofanzivnih skokova našeg tima u dosadašnjem toku meča.

5' - Sjajna blokada Atića, a nakon toga Gegić pogađa u napadu.

4' - Roberson je opet promašio, serija promašaja naših igrača u napadu.

4' - Skele pogađa, jedan poen razlike za naš tim.

3' - Milošević pogađa, a dobit će i dodatno slobodno bacanje s obzirom na to da je šutirao pod faulom. Ipak, nije pogodio s linije za slobodna bacanja.

3' - Mnogo, mnogo grešaka i izgubljenih lopti s obje strane.

2' - Težak promašaj Robersona, puno konfuzije u ovim trenucima kod naših igrača. Mnogo promašaja i s jedne i s druge strane.

1' - Penava pravi treći prekršaj na početku druge četvrtine. Lomazs je pogodio jedno, naš tim još uvijek ima prednost.

Prva četvrtina

10' - Ate pogađa jedno od dva slobodna bacanja, a iz našeg napada Milošević je promašio. S obzirom na to da je naš tim u bonusu, nakon novog prekršaja Latvijci idu na liniju za slobodna bacanja, ali je Meiers oba puta promašio.

9' - Atić sjajno pogađa za tri poena, njegova druga trojka večeras. Lomazs na drugoj strani pogađa s poludistance.

8' - Penava pogađa oba slobodna bacanja. Milošević je uhvatio loptu nakon promašaja gostiju, ali Penava pravi prekršaj u napadu.

7' - Laziću pišemo asistenciju, a Robersonu prvu trojku na večerašnjem meču. Nakon nešto lošijeg početka meča, naši igrači ulaze u ritam. Lomazs je na drugoj također pogodio trojku.

6' - Lazić pogađa jedno od dva slobodna bacanja, na drugoj strani uzvratio je Skele. Ipak, Sulejmanović na drugoj strani postiže drugu trojku za naš tim i donosi nam prvo vodstvo od 12:11.

5' - Kamenjaš pogađa uz prekršaj. nakon toga pogađa i slobodno bacanje. Serija 6:0 našeg tima.

4' - Meiers opet pogađa, ali Atić pogađa za tri poena. Prva trojka našeg tima večeras. Ubrzo su naši igrači osvojili loptu, Atić je opet šutirao, ali je promašio ovaj put.

3' - Skele pogađa šut za dva poena, na drugoj strani su naši košarkaši izgubili loptu. Nešto lošiji početak meča bh. igrača, koristi to i Meiers koji postiže sedmi koš za goste.

2' Laksa pogađa tri, prvi poeni za naš Latviju. Na drugoj strani, Sulejmanović je promašio nakon što je uhvatio jednu loptu. Kamenjaš na drugoj strani postiže prve poene za naš tim.

1' - Počeo je susret u Sarajevu. Sretno BiH!

20:55 - U toku je intoniranje himni, a nakon toga i početak meča.

20:50 - U prvom meču 4. kola naše grupe Grčka je nakon produžetaka bila bolja od Bugarske rezultatom 84:78.

20:50 - Utakmica se igra u dvorani hotela Hills na Ilidži, bez prisustva publike.

20:45 - Selektor košarkaške reprezentacije BiH Vedran Bosnić bio je veoma zadovoljan nakon pobjede naše reprezentacije protiv Bugarske rezultatom 88:49

"Sjajna odbrana cijelog tima tokom svih 40 minuta, čestitam momcima. Uradili su sjajan posao. Oduzeli smo smo njihovog glavnog igrača, zaustavili smo tranciziciju i skok i mislim da je to odlučilo meč. Bitna pobjeda jer mnogo igrača nije imala veliku minutažu, a večeras su pokazali da možemo računati na njih. Ovo je pobjeda za navijače i četiri člana stručnog štaba koji nisu bili s nama", rekao je Bosnić koji se osvrnuo na debitantski nastup John Daniela Robersona.

"Prva utakmica Robersona za BiH bila je odlična. Trudio se, dao je sve od sebe i zaslužuje sve pohvale", istakao je selektor naših

20:35 - U taboru naše selekcije svi su zdravi i spremni za igru, te se nadaju da će ostvariti historijski podvig i plasman na deseto Evropsko prvenstvo.

Ranije je naša selekcija igrala na Eurobasketima 1993., 1997., 1999., 2001., 2003., 2005., 2011., 2013. i 2015. godine.

20:30 - Izabranici selektora Vedrana Bosnića večeras u dvorani hotela Hills na Ilidži imaju prvu od tri meč-lopte za odlazak na jubilarni deseti Eurobasket od osamostaljenja države.

Naša reprezentacija je u prva tri kola zabilježila dvije pobjede i jedan poraz, a zanimljvo je da je u prvom kolu savladala Latviju u gostima rezultatom 62:61.

Ukoliko danas upiše pobjedu, selekcija Bosne i Hercegovine će se plasirati na Eurobasket jer bi dva kola prije kraja otišla na 3-1, dok bi Latvija bila na 1-3, a međusobni skor bi bio na našoj strani te na taj način BiH ne bi ni u kojem slučaju mogla biti na posljednjem mjestu.

Podsjetimo, samo posljednja selekcija iz kvalifikacione grupe ne ide na Eurobasket.

Tabela:

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između BiH i Latvije. Utakmica se igra u dvorani hotela Hills u Sarajevu s početkom od 21 sat.