Kvalifikacije za EP
16

Tok utakmice / BiH - Grčka 65:70

K. H.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Košarkaška reprezentacija BiH u dvorani Mejdan u Tuzli igrala je protiv Grčke meč 2. kola kvalifikacija za EuroBasket 2021. godine, a tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice

BiH - Grčka 65:70 (16:17; 18:23; 19:9; 22:11)

40' - Lefteris Bochoridis pogađa oba slobodna bacanja.

40' - Atić je krenuo prema košu Grčke, ali nije pogodio. Naši igrači su tražili faul, ali sudija je mislio drugačije.

40' - Sve je spremno za posljednjih 18 sekundi.

40' - Tri poena prednosti za Grčku, time-out traži selektor Grčke, a naš tim ima napad kojima može otići u produžetke.

40' - Atić siguran s linije za slobodna bacanja, tri poena razlike za Grčku.

40' - Kakva trojka Atića sada uz prekršaj, još uvijek smo u igri...

39' - Dimitrios Agravanis je fantastično pogodio šut za tri poena čime je "zaledio" dvoranu u Mejdanu...

39' - Milošević je na liniji za slobodna bacanja, a nakon što je promašio prvo, pogodio je drugo bacanje. Četiri poena prednosti za Grčku.

38' - Dobar prodor Miloševića koji je pogodio za dva, pet poena prednosti za Grke.

37' - Giannoulis Larentzakis pogađa nakon što ga je Halilović blokirao, ali lopta je bila u silaznoj putanji.

36' - Pašalić je sada sjajno prošao i pod prekršajem pogodio, čime je naš tim u potpunosti vratio u ovaj meč serijom od 10:2 (57:63). Do kraja su ostale tri minute, a Pašalić je pogodio dodatno slobodno bacanje.

36' - Edin Atić pogađa i vraća barem malo nade našem timu da možemo doći do preokreta. Ubrzo je i Milošević pogodio, osam poena prednosti za goste.

35' - Brzo smo osvojili loptu, ali su se Adamović i Halilović prekombinovali i lopta je otišla u aut. Šteta...

34' - Dimitrios Agravanis je ostao sam ispod našeg koša i pogodio. Na drugoj strani napokon je naš tim pogodio šut za tri poena, Milošević je bio precizan.

33' - Prelijep soloprodor Giannoulisa Larentzakisa i pogađa, a nakon toga Atić je promašio šut za tri poena. Teška situacija za naš tim...

33' - Charis Giannopoulos je promašio šut za tri poena, na drugoj strani Milošević pogađa za dva poena.

32' - Adamović je krenuo je soloprodor, izgubio je loptu i tražio je faul od arbitara, ali ga nije dobio.

31' - Sulejmanović iz teške pozicije postiže osme poene u večerašnjem meču.

Treća četvrtina

BiH - Grčka 43:59 (16:17; 18:23; 19:9)

30' - Charis Giannopoulos sada sa gotovo 10 metara pogađa šut za tri poena za kraj treće četvrtine. Velika prednost Grčke.

29' - Nevjerovatno... Evangelos Margaritis uz dosta sreće pogađa za dva poena, a onda Atić nije pogodio šut za tri poena, kao ni Pašalić napad nakon toga. Sreća je u ovim trenucima okrenula leđa našim igračima.

28' - Giannoulis Larentzakis pogađa šut za tri poena i opet pravi veliku razliku za Grke. Trenutno je 54:43. Jedan od devet šut za tri poena našeg tima...

27' - Edin Atić je lijepo ušao pod koš i pogodio, a kada smo u narednom napadu osvojili loptu, Sulejmanović se odlično ubacio pod koš i postigao nove poene za naš tim vrativši nas u igru.

27' - Našem timu ništa ne ide u ovom trenutku, Stipanović je promašio oba slobodna bacanja.

26' - Evangelos Margaritis postiže nove poene za Grčku, Vedran Bosnić traži time-out na kojem će pokušati razbuditi naše igrače.

25' - Lijepa akcija Grka, Evangelos Margaritis postiže za novu dvocifrenu prednost gostiju, a u narednom napadu naši igrači su izgubili loptu.

25' - Grci su sada četiri puta promašili šut, ali svaki put su uspjeli doći do lopte i novog posjeda. Na kraju, nakon što su još jednom promašili šut, lopta stiže do Evangelosa Margaritisa koji pogađa za dva poena.

23' - Još jednom je naš tim osvojio loptu, ali Atić nije uspio pogoditi. Nešto bolja igra našeg tima u ovim trenucima.

22' -Lijepa akcija Halilovića i Atića, a ovaj drugi postiže lagane poene i diže dvoranu Mejdan na noge. Ubrzo smo osvojili loptu, a Milan Milošević pogađa i smanjuje prednost Grka na šest poena.

22' - Dimitrios Agravanis pogađa šut za tri poena za prvu dvocifrenu prednost na ovom meču. Grčka vodi rezultatom 45:35.

21' - Adin Vrabac postiže prvo slobodno bacanje, a nakon što se drugi put lopta odbila od obruč, naši igrači su izborili novi napad. Ipak, Milošević je promašio šut za tri poena.

21' - Počelo je drugo poluvrijeme. Adamović je ostao sam na šutu za tri poena, ali nije pogodio. Na drugoj strani pogađa Evangelos Margaritis.

Prvo poluvrijeme

BiH - Grčka 34:40 (16:17; 18:23)

20' - Milan Milošević u posljednjoj sekundi pogađa za kraj prvog poluvremena.

20' - Lefteris Bochoridis zaustavljen prekršajem, nakon toga pogađa oba slobodna bacanja. Posljednji napad u prvom poluvremenu trebao bi imati naš tim.

20' - Naš tim u ovim trenucima nema ni sreće. Halilović je fauliran, a nakon toga je uspio pogoditi jedno slobodno bacanje. Ubrzo smo došli do lopte, a onda Lazić pogađa za 38:32.

19' - Lefteris Bochoridis je pogodio oba slobodna bacanja. Devet poena prednosti za Grčku.

19' - Adamović je ostao sam na šutu za tri poena, ali nije pogodio. Loša igra naših košarkaša u ovim trenucima.

18' - Brzo smo izgubili loptu, Dimitrios Agravanis pogađa uz dodatno slobodno bacanje, a na drugoj strani Edin Atić je promašio šut za tri poena. Charis Giannopoulos je nakon toga fauliran na šutu za tri poena, nakon čega je uspio pogoditi sva tri šuta. Najveća prednost reprezentacije Grčke u ovom meču (36:29).

17' - Emir Sulejmanović je šutirao, ali nije pogodio, no na pravom mjestu bio je Miralem Halilović koji je ubacio loptu u koš. U narednom napadu Filip Adamović je izborio dva slobodna bacanja i oba puta je bio siguran. U sljedećem napadu Grčke, Christos Saloustros pogađa za dva poena.

16' - Dimitrios Agravanis pogađa šut za tri poena, a nakon toga i dodatno slobodno bacanje (24:28). Milan Milošević u sljedećem napadu pogađa jedno slobodno bacanje.

U drugom meču naše grupe Bugarska je pobijedila Latviju sa 110:104.

14' - Novi poeni Edina Atića, njegov 4. poen u večerašnjem meču. Grci su u narednom napadu dva puta šutirali, ali nisu bili precizni, baš kao ni Milošević na drugoj strani. Seriju promašaja prekinuo je Evangelos Margaritis koji pogađa za dva poena.

14' - Dimitrios Agravanis je ostao sam ispod koša, lijepo je prevario dva naša igrača i položio za novo poravnanje rezultata (22:22).

12' - Edin Atić se izborio za prostor, uhvatio loptu nakon prvog šuta koji je promašio i pogodio za 20:20, a ubrzo nakon toga i Milan Milošević pogađa za novu prednost našeg tima.

11' - Andrija Stipanović se izborio za prostor i pogodio šut za dva poena. Grci su odmah u narednom napadu pogriješili i izgubili loptu, no Atić je promašio, baš kao i Charis Giannopoulos u novom napadu Grčke.

11' - Giannoulis Larentzakis postiže prve poene u drugoj dionici, lijepo je pogodio šut za tri poena (20:16).

Prva četvrtina

BiH - Grčka 16:17

10' - Giannoulis Larentzakis završava prvu četvrtinu poenima za Grke, može se reći da je naš tim bio malo naivan u finišu jer smo dopustili gostima da nam na 2,6 sekundi do kraja postignu poene.

10' - Christos Saloustros pogađa deset sekundi prije kraja prve dionice. U narednom napadu fauliran je Adin Vrabac, a bh. košarkaš s linije za slobodna bacanja uspio je pogoditi drugi pokušaj.

10' - Vassilis Kavvadas pogađa prvo od dva slobodna bacanja, naš tim je u narednom napadu izgubio loptu, pa će Grci zbog prekršaja Stipanovića imati nova dva slobodna bacanja. Kavvadas i ovaj put pogađa samo prvo bacanje.

9' -Giannoulis Larentzakis pogađa za tri poena, ali mu Muhamed Pašalić odmah uzvraća na drugoj strani (15:11).

8' - Stipanović je promašio šut za dva poena, no Adamović je bio dobar u odbrani i osvojio novu loptu. Ipak, požurili smo u napadu i nastavili seriju loših napada u prvoj četvrtini. Srećom, Adamović je opet došao do lopte, preuzeo odgovornost i pogodio za 12:8.

8' - Filip Adamović nakon soloprodora postiže 10. poen našeg tima večeras, a odmah na drugoj strani Vassilis Kavvadas pogađa nakon asistencije Giannoulisa Larentzakisa.

7' - Dosta promašaja i s jedne i s druge strane, što govori i rezultat nakon sedam minuta (8:4). Leonidas Kaselakis pogađa oba slobodna bacanja, rezultat je sada 8:6.

5' - Sjajan potez Halilovića koji zakucava nakon soloprodora, a i ovaj potez podigao je publiku u Mejdanu na noge.

5' - Evangelos Margaritis pogađa šut za dva poena, a na drugoj strani Atić nije bio precizan.

4' - Sulejmanović opet postiže poene, a ubrzo naš tim dolazi do nove lopte i novog napada. Odlična igra bh. košarkaša na početku meča.

2' - Emir Sulejmanović oba puta siguran s linije za slobodna bacanja. Ubrzo smo opet došli do lopte, ali Atić nije pogodio šut za tri poena.

2' - Lefteris Bochoridis pogađa i postiže prve poene za Grčku, a nakon toga nije bio precizan s linije za slobodna bacanja. Nakon toga Grci su još dva puta uspjeli doći do lopte, no naš tim za sada igra dobru odbranu.

2'- Fantastičnu atmosferu u Mejdanu dodatno su "zakuhali" Adamović i Halilović prelijepom akcijom, a ovaj drugi sjajno zakucava i donosi prvu prednost našem timu.

1' - Obje ekipe promašile su prve napade. Lopta je opet za BiH.

1' - Meč u Mejdanu je počeo. Prvi napad imaju naši košarkaši. Sretno BiH.

19:58 - Sudije večerašnjeg meča su Gentian Cici iz Albanije, Dariusz Zapolski iz Poljske i Alexey Davydov iz Rusije.

19:53 - Meč počinje za nekih 10-ak minuta, u toku je intoniranje himni, prvo Grčke, a nakon toga i naša himna.

19:48- Pogledajte djelić atmosfere iz dvorane Mejdan u Tuzli pred meč protiv Grčke.

19:46 - Igrači obje ekipe su na terenu i u toku je zagrijavanje za utakmicu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

19:45 - U Mejdanu već vlada fantastična atmosfera i naši košarkaši će bez sumnje imati veliku podršku s tribina.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

19:40 - Grci u Mejdan stižu bez ijedne od glavnih zvijezda i s rezervnim selektorom. Thanasis Skourtopoulos će obavljati funkciju selektora Grčke u kvalifikacijama za EuroBasket umjesto Ricka Pitina.

Najveće zvijezde u ekipi Grčke koja će se večeras suprotstaviti našoj selekciji su Giannoulis Larentzakis koji igra u drugoj ligi Španije te igrači iz grčkog prvenstva Dimitris Agravanis i Vangelis Mantzaris koji igraju za Promitheas i Lefteris Bochoridis iz Arisa.

Da stvar po Skourtopoulosovu ekipu bude gora, igrač AEK-a Linos Chrysikopoulos, koji je bio drugi najkorisniji u pobjedi nad Bugarskom (73:63), se povrijedio i neće nastupiti protiv BiH.

19:36 - Selektor BiH je istakao kako je ekipa već zaboravila rezultat iz Rige te da je maksimalno fokusirana na današnji veliki izazov.

"Grke respektujemo, ali i sebe. Idemo svi skupa da pobijedimo, ali ih moramo napasti, biti agresivni i nadoknaditi kvalitet koji oni imaju. Ovo je fizička utakmica, s mnogo fokusa", poručio je Bosnić.

19:33 - Naša selekcija upisala je trijumf rezultatom 62:61 na gostovanju u Rigi kod Latvije u meču 1. kola kvalfikacija za EuroBasket, a večeras izabranike Vedrana Bosnića očekuje prvi favorit u našoj grupi - selekcija Grčke, koja je u prvom meču savladala Bugarsku sa 73:63.

19:30 - Atmosfera u Tuzli uoči utakmice je fantastična, a očekuje se da će dvorana Mejdan biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Kako portal Klix.ba saznaje, sve karte za večerašnji susret su prodane.

19:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 2. kola kvalifikacija za EuroBasket 2021. godine u kojoj se sastaju reprezentacije BiH i Grčke. Susret se igra u dvorani Mejdan u Tuzli s početkom u 20 sati.