Košarka
1

BiH bez pozivnice za SP u košarci, u Španiju idu Turska, Finska, Brazil i Grčka

Klix.ba/Totalsport
Reprezentacija BiH u košarci (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reprezentacija BiH u košarci (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centralni odbor Međunarodne košarkaške federacije (FIBE) odlučio je kome dati pozivnice za Svjetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Španiji. Nažalost, Bosna i Hercegovina neće biti na toj svjetskoj smotri. Pozivnice su dobile Turska, Finska, Brazil i Grčka.

Podsjećamo, nakon prošlogodišnjih kontinentalnih smotri ostala su prazna četiri mjesta za SP u Španiji. Za pozivnicu su se kandidirali Bosna i Hercegovina, Finska, Njemačka, Grčka, Izrael, Italija, Poljska, Rusija, Turska, Brazil, Kanada, Venezuela, Kina, Katar i Nigerija. Kanidature su povukli Italija, Njemačka, Kina i Rusija, pa je FIBA birala između 11 zemalja.

Kriterija je bilo puno, možda i najmanje sportskih, a pozivnice su na kraju ugrabili Turska, grčka, Brazil i Finska. I dok su prve tri zemlje potpuno očekivani dobitnici, Finska je veliko iznenađenje.

U ponedjeljak će biti održan žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo.

Početna faza takmičenja igra se u četiri grada, a to su Bilbao, Sevilja, Granada i Gran Canaria, a završnica u Barceloni i Madridu.

Na Svjetskom prvenstvu u košarci naći će se ukupno 24 selekcije svijeta, a takmičenje se održava od od 30. augusta do 14. septembra.