Košarka
0

Bh. reprezentativac Marko Šutalo najbolji strijelac ABA lige

Piše: J. H.
Marko Šutalo (Foto: Klix.ba)
Marko Šutalo (Foto: Klix.ba)
Košarkaški reprezentativac BiH Marko Šutalo najbolji je strijelac dosadašnjeg dijela regionalne ABA lige. U dresu Zadra ovaj 30-godišnji bek šuter po utakmici postiže više od 17 poena.

U devet utakmica koliko je igrao za Zadar u ABA ligi, bh. reprezentativac je u prosjeku postizao 17,1 poen. U utakmici između Zadra i Mega Vizure u drugom kolu, Marko je u 33 minute postigao 31 poen.

Već u narednom kolu, Šutalo je na gostovanju potopio Krku sa 26 poena. Po 20 poena postizao je protiv svog bivšeg kluba Širokog i Crvene zvezde da bi u proteklom kolu na utakmici protiv Radničkog postigao 22 poena.

"Nisam očekivao da ću biti prvi na toj listi niti se time opterećujem. Želimo ostvariti cilj, a to je prije svega opstanak u ABA ligi. Nadam se da ćemo to što prije obezbjediti i da ću svojim partijama tome doprinijeti", kaže Šutalo za Klix.ba.

Prošlosezonskim odličnim partijama u dresu Širokog u okviru ABA lige, Šutalo je zaradio poziv tadašnjeg selektora Ace Petrovića u reprezentaciju BiH.

"Žao mi je što Petrović više nije selektor. Ipak je on bio taj koji me je pozvao u reprezentaciju. Ali, šta je, tu je. Nadam se da ću poziv dobiti i od novog selektora", dodaje naš sagovornik.

Na svom debitantskom turniru u državnom dresu na Eurobasketu u Sloveniji, Šutalo je u pet utakmica u prosjeku postizao 5,8 poena, dva skoka i 0,6 asistencija.

"Pošto sam prvi put igrao za reprezentaciju, zadovoljan sam svojim učinkom, ali bih bio zadovoljniji da smo prošli dalje", kaže košarkaš Zadra.

Među deset strijelaca ABA lige nalazi se i Nemanja Gordić, još jedan bh. reprezentativac koji u dresu banjalučke Igokee u prosjeku postiže 13,6 poena.

Osim ovog dvojca, u ABA ligi briljira Jusuf Nurkić, centar Cedevite koji zbog povrede nije sa bh. reprezentacijom putovao na protekli Eurobasket.

"Pratim njegove igre i, s obzirom na njegove godine, mislim da je sjajan potencijal i da će puno značiti bh. reprezentaciji", kaže Šutalo.