Kvalifikacije za SP
33

Bh. košarkaši pred Češku i Bugarsku: Izgubili smo sve šanse, ali želimo odigrati najbolje što znamo

Piše: E. M.
Njegoš Sikiraš, Vedran Bosnić i Miralem Halilović (Foto: E. M./Klix.ba)
Njegoš Sikiraš, Vedran Bosnić i Miralem Halilović (Foto: E. M./Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je pred kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Češke i Bugarske održala konferenciju za novinare u Gradskoj areni "Husejin Smajlović", a prisutnima su se obratili selektor Vedran Bosnić te reprezentativci Njegoš Sikiraš i kapiten Miralem Halilović.

Bosnić je kazao kako se reprezentativci polako okupljaju, da ih je trenutno deset u Zenici, ali da bi do večerašnjeg treninga svi bili na okupljanju.

“Sutra putujemo veoma rano, idemo u Češku igrati protiv drugoplasirane ekipe u ovoj grupi. Borit ćemo se i nastaviti ono što smo počeli raditi u novembru. Moramo dati šansu mladim igračima i napraviti dobru selekciju za naredno ljeto kada će biti radno", kazao je Bosnić.

Dodao je kako je veoma bitno da imaju ekipu koja će ih predstavljati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u novembru 2019. godine.

Bh. reprezentativac Njegoš Sikiraš je kazao da će im ovo okupljanje pomoći da vide kakvi su kao tim na terenu.

"Ovo je nova generacija, teško je ispočetka sve krenuti, ali najbitnija nam je podrška i da smo skupa. Moramo zajednički raditi za jedan cilj i da to ostvarimo u budućnosti", izjavio je Sikiraš.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kapiten našeg tima Miralem Halilović je kazao da su izgubili šansu za kvalifikacije, ali da ove utakmice žele odigrati najbolje što mogu.

"Nemamo previše treninga i vremena. Rezultatski znamo da ove utakmice nemaju previše značaja. Rezultatski nemamo ambicija, ali bitno nam je da nadogradimo ono što smo prikazali u posljednje dvije utakmice. Odigrali smo energetski, zajedno i cilj nam je nastaviti raditi na tome. Uz nekoliko novih lica, Sikiraša, Gegića i Lazića pružit ćemo još bolju partiju i nagraditi sebe ovaj put jednom, a nadam se možda i dvjema pobjedama", kazao je Halilović.

Gradska uprava Zenice je i za ovu utakmicu ustupila Gradsku arenu "Husejin Smajlović" Košarkaškoj reprezentaciji BiH, a u ime Gradske uprave Zenica obratio se Kenan Uzunović.

"Grad Zenica je i za ovu utakmicu stavio na raspolaganje Gradsku arenu Husejin Smajlović Košarkaškom savezu BiH. Iako utakmica nema rezultatski značaj, mi očekujemo punu arenu. Preko regionalnih saveza uputili smo dopise svim klubovima koji bi organizovano trebalo da dođu ovdje", pojasnio je Uzunović.

Košarkaška reprezentacija BiH svoj jedini trening u Zenici pred utakmicu sa Češkom imat će večeras, dok je utakmica s Bugarskom na rasporedu u nedjelju od 18 sati.