Košarka
2

Bh. košarkaši poraženi od Makedonije, turnir u Njemačkoj ispunio očekivanja

Piše: Edin Isanović
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Bh. košarkaška reprezentacija poražena je na turniru u Njemačkoj od Makedonije rezultatom 93:84. Na taj način izabranici Ace Petrovića upisali su prvi poraz na ovom nadmetanju, jer su predhodno savladali Njemačku i Grčku. Posljednju četvrtinu Makedonci su dobili 33:20 i tu leži uzrok poraza.

U prvoj dionici Makedonci su vodili i na kraju su prvu četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 20:17. Nastavak je donio bolju igru Zmajeva koju su prešli u vodstvo. Naša reprezentacija vodila je čitavo vrijeme. Ipak, suparnici su stigli do poravnjanja pa je prvo poluvrijeme okončano remijem - 41:41.

Najefikasniji bh. igrač u prvom poluvremenu bio je Nihad Đedović koji je postigao 10 poena.

Treći četrvtinu bolje otvaraju Makedonci koji dolaze do vodstva od 46:43. No, nakon toga poenima sjajnog Mirze Teletovića (postigao dvije trice) naši su preokrenuli na 51:48.

Potom Chekovski rivalima donosi minimalnu prednost, ali Đedović i Šutalo u posljednjim minutama pogađaju i naši 50 sekundi prije kraja treće dionice dolaze do poravnanja. Bilo je 60:60. Ipak, koševima Bavčića i Šutala naši treću četvrtinu rješavaju u svoju korist rezultatom 64:60.

U prvim minutama posljednje dinoce bh. reprezentativci igraju još bolje. Koševima Kikanovića i Đedovića dolaze do deset poena prednosti 70:60. I kada se činilo da će bh.reprezentativci nokautirati suparnika, dolazi do pada u igri.

Polovinom četvrte četvrtine Makedonci koševima Ilievskog i Chekovskog smanjuju na 74:72. Potom stižu do potpunog preokreta i dolaze do vodstva od 77:74. Prednost su čuvali do kraja meča, a na kraju su slavili rezultatom 93:84.

Najefikasniji u bh. timu na kraju je bio Mirza Teletović koji je postigao 21 poen, dok je Đedović ubacio 18. Nakon turnira u Njemačkoj, bh. košarkaši će učestvovati na turniru u Atini, gdje će odigrati još tri meča. Sastat će se s reprezentacijama Litvanije, Italije i Grčke.