Košarka
37

Bh. košarkaši pokazali slabosti: Do utakmice sa Rusima Mulaomerovića čeka puno posla

Piše: Edin Isanović
Damir Mulaomerović (Foto: Klix.ba)
Damir Mulaomerović (Foto: Klix.ba)
Porazom protiv Rusije i trijumfom protiv Švedske počela je nova era bh. reprezentativne košarke. Cilj je plasman na Eurobasket koji će se održati 2017. godine.

Nakon odlaska Duška Ivanovića na selektorsku klupu sjeo je Damir Mulaomerović. Kod dijela javnosti ta vijest nije dočekana na najbolji način jer Mulaomerović svojevremeno igrao za reprezentaciju Hrvatske (rođen u BiH). Premda su neki na to gledali ravnodušno, dali su podršku pomenutom stručnjaku koji je pri dolaska u državni tim vodio tuzlansku Slobodu i zagrebačku Cibonu. No, imao je sjajnu igraču karijeru.

"Cijeli je život u košarci. Ipak, tek ćemo vidjeti šta je u stanju napraviti", naglašavali su ljubitelji čarobne igre pod obručima.

Damirov izbor igrača nije mogao biti puno drugačiji od prethodnika Ace Petrovića i Duška Ivanovića. U nacionalni tim vratio je Jusufa Nurkića. Veliki udarac Mulaomerović je dobio od Alexa Renfroa, američkog košarkaša sa bh. pasošem koji je neočekivano odkazao nastup za bh. tim.

Također, svoj nastup otkazao je i Andrija Stipanović iz, kako je navedeno, privatno-profesionalnih razloga. U utakmicama protiv Rusije i Švedske vidjelo se da je to veliki hendikep za bh. tim. Također, dugogodišnji reprezentativac Nihad Đedović ne igra više za nacionalni tim. Bh. reprezentacija u dvije utakmice kvalifikacija pokazala je dosta slabosti. U nastavku teksta donosimo uočene razloge takvog scenarija.

Za dobar rezultat potrebna je vrhunska odbrana

Da bi se postigao vrhunski rezultat treba se igrati vrhunska odbrana. Dakako, za to se mora imati fizički kvalitet. Treba imati barem osam igrača koji su to u stanju. No, kod bh. reprezentacije se vidjelo protiv Rusa i Šveđana da nisu u stanju da imaju takvu petorku.

Dva mogu igrati odbranu, tri ne mogu, a od toga sve polazi. Početkom drugog poluvremena u Rusiji odbrana je potpuno podbacila. Švedska ,koja je u Skenderiji igrala bez dva najbolja igrača, stvorila je velike probleme bh. timu.

Nedostatak ideje u napadu

U reprezentaciji treba red, hijerarhija, podređenost kolektivu, individualna rješenja i razigravanje saigrača. Izabranici Damira Mulaomerovića djelovali su u dva kvalifikaciona meča kako im nedostaje ideje u napadu. Često su se odlučivali na solo - akcije.

Davali su loptu Nurkiću, Musi ili Teletoviću (protiv Švedske) i oni su individualnom akcijom pokušavali poentirati. Oni jesu matcc-winneri, ali se ne može 40 minuta igrati na taj način. To je problematika koju selektor treba riješiti do meča sa Rusima u Tuzli 10. septembra. Dakako, čeka ga puno posla.

Treća četvrtina

U obje utakmice kvalifikacija bh. reprezentacija je loše igrala u trećoj četvrtini. Postigli su po skromnih deset poena. Rusi su tu dionicu dobili 27:10, a Šveđani 15:10.

I u ranijim utakmicama našeg državnog tima ova četvrtina je često bila kobna. Stoga šef državnog tima u preostala dva okršaja posebnu pozornost treba obratiti na maksimalnu koncentraciju i požrtvovanost u trećoj dionici.

Skok igra

U preostale dvije kvalifikacione utakmice bh. košarkaši trebaju popraviti skok. Bilo je neshvatljivo da se Šveđani ispucavaju u Skenderiji. U nekoliko akcija upsjeli su tri ili četiri puta da uhvate loptu pod košem i organizuju novi napad. Ovu slabost bh. tim treba svesti na minimum ukoliko želi do pozitivnog ishoda u nastavku kvalifikacionog puta. U preostale dvije utakmice bit će potrebna hrabrost, srce i motiv da se dođu do povoljnog rezultata. Uostalom utakmice se igraju sa željom da se bude bolji, ostvari uspjeh.

"Trebamo ponoviti prvo poluvrijeme iz Perma. Uz ovakvu atmosferu možemo dobiti Rusiju i ići rasterećni u Švedsku da ostvarimo tu pobjedu. Vjerujem u moje momke. Vjerujem da s Mirzom u utakmici u Tuzli uz jednu ovakvu atmosferu možemo doći do pobjede", rekao je Mulaomerović nakon trijumfa protiv Švedske u Skenderiji.

BiH - Rusija igraju 10. septembar u Tuzli, a četiri dana poslije naš državni tim gostuje u Švedskoj. Plasman na Eurobasket izborit će sedam prvoplasiranih ekipa iz sedam grupa te četiri najbolje drugoplasirane selekcije.