Slijede kontrolne utakmice
0

Bh. kadeti i juniori počinju pripreme za EP u košarci

FENA
Muška kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine U-16 u Sarajevu je počela pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu B-divizije, dok će naša juniorska selekcija U-18, nakon obavljenih kontrolnih treninga, svoje pripreme početi 8. jula.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bh. kadeti će od 9. do 19. jula učestvovati na EP-u u Bukureštu, dok će juniori nastupiti na EP-u u Sarajevu, od 9. do 19. augusta.

Selektor kadetske selekcije Gordan Firić, na današnjoj pres- konferenciji predstavio je plan priprema do 8. jula. Bh. kadeti će do puta u Rumuniji odigrati šest kontrolnih utakmica u gostima protiv vršnjaka Slovenije, Crne Gore i Srbije.

"Trenutno na treninzima imamo 16 igrača, od kojih ćemo 12 voditi u Rumuniju. Pripremne utakmice bit će test za konačni izbor ekipe za EP. Naša reprezentacija ima dosta kvaliteta. Učinit ćemo sve da ponovimo uspjeh od prošle godine kada smo osvojili treće mjesto", kazao je Firić.

Po riječima generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH Nihada Mahmutovića, u posljednja četiri mjeseca organizirano je 12 okupljanja, kroz koje je selektirano više od 200 mladih košarkaša.

Selektor juniora Nenad Marković je istakao da je ekipa dosad imala šest okupljanja, kroz koja je prošlo oko 50 igrača, iz BiH, regoina i inostranstva. U tom periodu odigrano je devet utakmica, a po riječima selektora, osim dva susreta s Hrvatskom, to nisu bile ozbiljne provjere zbog manje kvalitetnih protivnika.

Marković je nakon kontrolnih treninga saopćio imena 18 igrača, koje će početi pripreme od 8. jula u Sarajevu. Spisak će tokom priprema biti reduciran na 12 imena.

Spisak igrača reprezentacije BiH U-18:

Marko Rikalo, Nedim Salčin, Marko Vuković, Srđan Damjanović, Nedim Buza, Adin Vrabac, Mateo Jurković, Stefan Lakić, Dino Muminović, Adi Zahiragić, Stefan Glogovac, Dejan Ivković, Asim Mehmedić, Emir Sulejmanović, Jusuf Nurkić, Nikola Marijan, Stefan Đurasinović i Đenis Šogolj.