Košarka
5

Bh. juniorke odradile kontrolni trening u Sarajevu

Klix.ba
Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u sarajevskoj dvorani Skenderija odradila prvi kontrolni trening u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, koje će se u avgustu održati u mađarskom Šopronu.

Cilj kontrolnih treninga je, kako napominje selektor Goran Lojo, adekvatna i sistematska priprema za Eurobasket.

"Ovo je pratkično bio drugi kontrolni trening juniorske selekcije. U narednom periodu ćemo održati još nekoliko provjera, kako bi stekli što bolji uvid u trenutnu formu naših potencijalnih reprezentativki i da bi izabrali najkvalitetnije igračice za predstojeće Evropsko prvenstvo", kaže Lojo i dodaje:

"Prednost je sto čak devet igračica koje su ostvarile plasman u A diviziju prošle godine imaju pravo nastupa i u A diviziji ove godine. Ukoliko se adekvatno pripremimo za navedeno prvenstvo, a radimo na tome, imamo velike šanse da ostvarimo naš primarni cilj, a to je opstanak u A diviziji", rekao je Lojo.

Današnjem kontrolnom treningu prisustvovala je i naša najbolja juniorka, Melisa Brčaninović.

"Prije svega bih da se zahvalim KSBiH, koji nas je okupio već drugi put u ovoj godini i omogućio nam da se što bolje upoznamo i sistematski pripremimo za Evropsko prvenstvo u Šopronu ovog ljeta. Djevojke rade odlično u svojim klubovima, što mnogo znači za reprezentaciju. Prvi put U18 selekcija naše drzave će nastupiti u A diviziji i bez obzira što se nalazimo u izuzetno teškoj grupi, mislim da nismo ekipa za potcijeniti. Epitet autsajdera može biti i naša prednost, jer nam pruža mogućnost da iznenadimo favorizovane protivnike. Želimo izboriti opstanak u A diviziji, ali lopta je okrugla i sve je moguće. Zašto ne bi donijeli neku medalju našoj domovini?", kaže Brčaninović, koja je prošlog ljeta proglašena za MVP Evropskog prvenstva B divizije.

Na spisku Gorana Loje našla se i mlada igračica Brčanke, Melisa Mihmić.

"Čast mi je što sam ponovo među najboljim igračicama BiH. Prošle godine sam, mogu reći 'slučajno' pozvana u U16 reprezentaciju i nadam se da ću trudom i zalaganjem uspjeti da se nametnem selektoru i da ću se naći na konačnom spisku selektora Loje", kaže Mihmić.

Bosna i Hercegovina je prošlog ljeta izborila plasman u A diviziju, a ove godine žrijeb joj nije bio baš naklonjen. Naše juniorke nalaze se u izuzetno teškoj D grupi Eurobasketa, zajedno sa Francuskom, Italijom i Belgijom.

Cilj Zmajica je opstanak u elitnoj diviziji, a vremena za pripreme ima dovoljno, s obzirom da će se EP odigrati od 5. do 13. avgusta u Šopronu.