Idemo na pobjedu
176

Bez pritiska i s velikom voljom i željom: Košarkaši BiH imaju šanse protiv Finske i Češke

Piše: K. Hadžić
Na fotografiji nedostaju Jusuf Nurkić i Džanan Musa (Foto: FIBA)
Na fotografiji nedostaju Jusuf Nurkić i Džanan Musa (Foto: FIBA)
Košarkaška reprezentacija BiH ima čemu da se nada u predstojeće dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini protiv Finske i Češke. U razgovoru za Klix.ba proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić, trener OKK Spars Marko Trbić i selektor U16 reprezentacije BiH Admir Prašović pričali su o trenutnom stanju u reprezentaciji, očekivanjima od naredna dva meča, kao i svemu onome što se trenutno dešava u reprezentaciji BiH i oko nje.

Bosna i Hercegovina će prvi susret druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igrati u četvrtak u Finskoj, dok je u nedjelju na rasporedu susret protiv Češke. BiH u drugu fazu ulazi sa svega osam bodova, odnosno dvije pobjede iz prve faze, koliko ima i Bugarska, Finska i Rusija imaju po tri pobjede, Češka pet i Francuska svih šest pobjeda.

Nedavno se na klupi reprezentacije BiH desila i promjena s obzirom na to da sada već bivši selektor Duško Vujošević zbog zdravestvenih problema nije mogao voditi naš tim, a na njegovo mjesto stigao je još jedan sjajan trener - Jasmin Repeša. Iako je u početku imao puno problema s kasnim dolascima igrača, Repeša je na kraju ipak uspio organizovati dobre prireme i s NBA igračima Jusufom Nurkićem i Džananom Musom pokušat će ostvariti što je moguće bolji rezultat.

Repeša je vrhunski stručnjak

"U svakom slučaju, mislim da je reprezentacija sada u jednoj potpuno drugoj kompoziciji. Igramo u novom sastavu, a pored toga desila se i promjena na selektorskom mjestu na koje je došao trener Jasmin Repeša, s njim i Denis Bajramović koji ima iskustva u reprezentativnoj košarci. Imamo i značajne promjene u igračkom kadru, pojačani smo igranjem Jusufa Nurkića i Džanana Muse, ali nažalost, oslabljeni smo neigranjem Nemanje Gordića. Imao sam priliku pogledati neke od treninga i mogu reći da se izuzetno dobro i kvalitetno radi, mislim da su igrači brzo uhvatili sisteme koje je novi selektor postavio. Kao i uvijek, optimista sam da ćemo napraviti dobar rezultat i da možemo vrlo dobro i korektno odigrati protiv reprezentacija Finske i Češke", smatra proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić.

Slično mišljenje imaju i Marko Trbić i Admir Prašović, koji su prije svega izuzetno zadovoljni onim što je KS BiH napravio dovođenjem Jasmina Repeše, bez obzira na minimalan vrmenski period koji su imali.

"Mislim da je selektor Vujošević napravio fantastičan posao, počeo je formiranje nove, mlade reprezentacije koja sigurno ima perspektivu. Također, njegovim dolaskom promijenili su se i odnosi u reprezentaciji. Reakcija Košarkaškog saveza BiH je vrijedna svake pohvale, dovođenje trenera Jasmina Repeše u onako kratkom periodu je veliki posao, jer je on fantastičan trener s ogromnim iskustvom. To je veliki kapital naše reprezentacije i u to se najviše uzdam, kao i u dolazak NBA igrača", kazao je trener OKK Sparsa Trbić, a slično mišljenje ima i selektor U16 reprezentacije BiH Admir Prašović.

"Bez obzira na odlazak selektora Vujoševića, mislim da se desila pozitivna promjena jer smo dobili veliko trenersko i košarkaško ime koje će sigurno odgovoriti zahtjevima za ove dvije utakmice. Uz dvije NBA zvijezde očekujemo pobjedu, Finska i Češka nisu ekipe koje se smiju potcijeniti, ali najbitnije je ići utakmicu po utakmici i prvo trebamo razmišljati o Finskoj. Nakon te utakmice nadam se da će publika prepoznati zalaganje svih igrača i protiv Češke pružiti veliku podršku našoj ekipi, pomoći joj da da dođe do pobjede i približi se konačnom cilju - plasmanu na Svjetsko prvenstvo", kazao je Prašović.

Fokus na defanzivnom skoku i sporijoj igri

Naši sagovornici smatraju da su Češka i Finska dobro poznata imena u evropskoj košarci, ali da se protiv njih može igrati i da se može upisati pobjeda.

"Mislim da možemo parirati i jednoj i drugoj ekipi. Mi se trebamo baviti svojom igrom, trebamo razmišljati korak po korak i sav fokus treba biti na utakmici protiv Finske. Njihovu košarkašku filozofiju vrlo dobro poznajemo, to je ekipa sjajnih šutera koja drži visok tempo igre. Igraju u kontinuiranoj tranziciji i mislim da na to moramo obratiti pažnju te ih pokušati uvesti u naš ritam. Po konturama koje trenutno imamo, siguran sam da ćemo uspjeti u toj namjeri", kaže Avdić, a slično mišljenje ima i selektor Prašović koji je rekao da je bitno imati kontrolu defanzivnog skoka kojom ćemo lakše dolaziti u igru pet na pet, što trebamo uvijek tražiti.

"Nažalost, selektor Repeša je imao problem zbog nedolaska svih igrača na vrijeme, a on nastavlja projekt svog prethodnika koji je uspostavio sistem i tu se ništa previše ne može promijeniti. Nadamo se da će motiv i atmosfera među igračima biti na zavidnom nivou, što će sigurno anulirati nedostatak playmakera kao najveći problem koji reprezentacija trenutno ima. Sigurno je da će iskustvo Nurkića i Muse imati veliki utjecaj, a pored njih tu su i Stipanović i Milošević koji nam daju još veću prednost u centralnim pozicijama. Najvažnije je napraviti kontrolu defanzivnog skoka i dolazimo u igru pet na pet s protivnicima, odbranu moramo igrati maksimalno angažovano i ako budu tako igrali sigurno je da se imamo čemu nadati", kazao je Prašović.

Trbić smatra da Gordićevu odluku da ne želi igrati za reprezentaciju treba poštovati i da je najbitnije napraviti dobru postavku. Ukoliko to uradimo, imamo se čemu nadati.

"Oko Gordića se digla velika hampa, on neće da igra i ne treba se time previše baviti. Treba nam igrač na toj poziciji, bit će teško, ali uz dobru atmosferu i postavku igre ne sumnjam da možemo pobijediti u dvije utakmice protiv Finske i Češke", smatra trener OKK Spars.

Pritiska nema, reprezentacija se tek gradi

Avdić je rekao da samo osam bodova iz prve faze kvalifikacija ne treba predstavljati pritisak igračima, naglasio je kako su pobjede na domaćem terenu od krucijalne važnosti, ali i da vjeruje kako ovaj tim može trijumfovati i na gostujućem terenu.

"Tako nam je, kako nam je. Imamo broj bodova koji imamo, svaka pobjeda nam je vrlo značajna i smatram da ćemo sve utakmice u BiH riješiti u svoju korist. Ako uspijemo pobijediti na gostujućem terenu, onda je uspjeh još veći. Smatram da imamo veliku šansu u svim utakmicama i da možemo ostvariti pobjede", zaključio je bivši reprezentativac BiH.

Slično mišljenje u vezi s tom situacijom imao je i Trbić koji je rekao da je BiH još uvijek na putu da dobije pravu košarkašku reprezentaciju, koju već godinama nema, te da bez obzira na postignut rezultat u naredne dvije utakmice ne treba kriviti igrače, već suprotno, treba im pružiti podršku. Zajedništvo je, kaže, jedini put do uspjeha.

"Sigurno je da nismo u najpovoljnijoj poziciji, ali nemamo potrebu da osjećamo pritisak. Niko od ovih igrača ne očekuje da odemo na Svjetsko prvenstvo i osvojimo medalju, konačno smo dobili reprezentaciju u kojoj igrači željno čekaju okupljanje i bore se u svakoj utakmici. Bitno je igrati s velikom energijom i željom, pozitivnim samopouzdanjem, ali bez obzira na to šta ove dvije utakmice donijele, ne trebamo kriviti igrače. Generalno, na putu smo stvaranja reprezentacije i u takvim uslovima možemo očekivati dobar rezultat. Imamo kvalitet i da im pariramo i da se nadigravamo s njima", zaključio je trener Sparsa.

Prvi meč naš tim će igrati u četvrtak od 18:00 sati protiv Finske na gostujućem terenu, dok je drugi susret zakazan za nedjelju, kada ćemo u Sarajevu igrati protiv Češke.