Košarka
0

Benu Wallaceu godina dana uslovne zatvorske kazne

Totalsport
Centar košarkaške ekipe Detroit Pistonsa, 37-godišnji Ben Wallace, zbog vožnje u pijanom stanju i nedozvoljenog posjedovanja oružja osuđen je na jednogodišnju uslovnu kaznu zatvora.

Osudila ga je sutkinja Okružnog suda u mičigenskom Oaklandu Shalina Kumar. Morat će iskusni košarkaš također platiti sudske troškove te odvolontirati 30 sati društveno korisnog posla. Sutkinja je kazala da će održavanje košarkaških tečajeva u lokalnim školama biti adekvatna služba.

Wallace je krajem oktobra priznao krivnju na za vožnju i posjedovanje vatrenog oružja pod utjecajem alkohola. U prekršajnom postupku zbog kojeg mu je prijetila kazna zatvora od 93 dana, Wallace je pred sudom priznao krivnju, a zauzvrat je tužitelj odustao od dijela optužnice vezanog za prekršaj.

Policija u Oaklandu je 24. rujna, u 3 sata nakon ponoći, zaustavila Cadillac Escalade zbog nesigurne vožnje. Vozilom je upravljao Wallace kojem je prilikom alkotestiranja utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u krvi od 1.4 promila. U državi Michigan dozvoljen je maksimum od 0.8. Kada su policajci primijetili i pištolj u otvorenom ruksaku na suvozačkom sjedalu, priveli su Wallacea. Naknadno je ustanovljeno da je pištolj uredno registriran na njegovu suprugu, pa je i optužnica umanjena.

Wallace ranije nije bio kažnjavan niti je posjedovao policijski dosje, a s policijskim je službenicima cijelo vrijeme korektno surađivao.

Bio je ponajbolji košarkaš u momčadi Detroit Pistonsa koja je 2004. godine osvojila naslov prvaka. Otkad je stigao u NBA ligu 1996. godine, branio je boje pet klubova.

NBA