Košarka
4

Bećiragić za Klix.ba: I pored velike želje, u ovom trenutku nisam u mogućnosti preuzeti reprezentaciju

Piše: Edin Isanović
Adis Bećiragić (Foto: Torku Konyaspor Facebook stranica)
Adis Bećiragić (Foto: Torku Konyaspor Facebook stranica)
Adis Bećiragić je, bez dvojbe, jedan od najboljih bh. košarkaških trenera. Sa klupe predvodi turski klub - Torku Konyaspor. Bio je član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj kao debitant ispala u četvrtfinalu što je i danas najbolji rezultat naše reprezentativne košarke.

Adis je bio na spisku stručnog savjeta Košarkaškog saveza BiH za preuzmanje selektorske pozicije. Ipak, kako sada stvari stoje, Bećiragić neće biti novi šef državnog tima.

"Danas sam razgovarao sa Sulejmanom Begovićem iz Košarkaškog saveza BiH. Naravno, tema je bila selektorska pozicija. No, nezgodan je period priprema nacionalnog tima jer se poklapa sa pripremama mog kluba sa kojim imam ugovor. Termini se podudaraju i u ovom trenutku nisam u mogućnosti da preuzmem reprezentaciju. Naravno, želja za takvo nešto je ogromna i siguran sam da ću se za dvije ili tri godine prihvatiti tog izazova", kaže za Klix.ba Bećiragić koji je još 1982. godine počeo trenirati košarku u KK Bosna gdje se zadržao do 1993. godine. Bećiragić je nakon Evropskog prvenstva u Njemačkoj karijeru nastavio u Turskoj gdje ga zovu Aziz Bekir.

Ovaj Sarajlija naglašava kako je dužnost svih da se jednoga dana oduže svojoj državi.

"Obaveza svih nas bh. građana, bez obzira iz kojih oblasti dolazimo, jeste da se jednom vratimo i pomognemo onoliko koliko možemo. Tako će biti i sa mnom", podvlači bivši bh. reprezentativac.

Bećiragić je sa Torku Konyasporom sjajno otvorio sezonu. No, trenutno su u donjem dijelu tabele.

"Na početku smo igrali izvanredno. Pobijedili smo Fenerbahce i druge klubove iz vrha. Potom smo zabilježili seriju poraza, a nakon toga opet počeli pobjeđivati. Imali smo mnogo oscilacija u igri. Problemi su počeli kada se povrijedio prvi playmaker. No, i pored toga imali smo nekoliko sjajnih partija. Recimo, nedavno smo izgubili od Fenera dva poena razlike. Kada sam pogledao snimak, shvatio sam da su sudije kumovale porazu. Protiv Trabzonspora ,koji je tada vodio Nenad Marković, vodili smo 38 minuta. Ipak, na kraju smo minimalno poraženi. Da smo pobijedili utakmice koje smo trebali bili bismo u gornjem dijelu tabele", kaže naš sagovornik.

Inače, Bećiragić je bio i član stručnog štaba reprezentacije Turske koji je na čelu sa Bogdanom Tanjevićem osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Nakon toga bio je prvi trener Darüşşafake i Royal Halı Gaziantepa.