Košarkaška Endesa liga
51

Barcelona savladala Real Madrid i odbranila naslov prvaka Španije

Totalsport
Košarkaši Barcelone obranili su naslov prvaka Španije. U odlučujućoj, petoj utakmici finala doigravanja pobijedili su kao domaćini pred više od 7.500 navijača Real Madrid sa 73-69 i dobili seriju s 3-2.

Real Madrid je ispustio pobjedu u prvom susretu u Barceloni, kada je Huertas zabio tricu sa sirenom s devet metara za 81-80, imao je "kraljevski klub" 2-1 u pobjedama i prvu meč-loptu na svom parketu, ali nije mu bilo dovoljno.

Barcelona je u 13. minuti petog susreta povela s 24-16, ali je Real Madrid četiri minute prije kraja prvog poluvremena na svom kontu imao 4 koša prednosti (26-30). Ipak, Barça je na odmor otišla s vodstvom 39-34.

Početkom nastavka se domaćin odlijepio na devet poena prednosti, ali se gostujući sastav opet približio na samo poen zaostatka. Katalonci su krajem trećeg perioda opet imali +9, ali nisu bili sigurni za pobjedu sve do samog kraja.

Pete Mickeal sa 17 koševa i 9 skokova, te Fran Vazquez sa 16 poena i 8 skokova bili su najbolji u domaćoj ekipi. U Real Madridu je najbolji strijelac bio Jaycee Carroll sa 16 koševa.

Barceloni je ovo 17. naslov prvaka Španije, te treći u zadnje četiri sezone.

Endesa liga, finale doigravanja, peta utakmica:

Barcelona – Real Madrid 73-69 (Barcelona je dobila seriju 3-2)