Vraća se u Kataloniju
11

Barcelona pronašla Pešićevu zamjenu: Legendarni Šaras ima ponudu Katalonaca

F. Z.
Šaras Jasikevičius (Foto: EPA-EFE)
Šaras Jasikevičius (Foto: EPA-EFE)
Legendarni litvanski košarkaš i jedna od najvećih legendi Eurolige Šarunas Jasikevičius trebao bi postati novi trener Barcelone, javili su brojni evropski mediji.
Turski novinar koji Ugur Ozan Sulak kaže kako se Jasikevičius već načelno dogovorio s Barcelonom, iako je Fenerbahčer nudio pola miliona eura više po sezoni. Ističe kako zvanične potvrde još uvijek nema, ali da se očekuje uskoro.
Litvanski novinar Jonas Miklovas kaže kako će Barcelona danas potvrditi dolazak dosadašnjeg trenera Žalgirisa, a informacije o dolasku Litvanca u redove kluba iz Katalonije dolaze i iz Španije.
Legendarni Šaras je upravo pod palicom Svetislava Pešića osvojio prvu titulu prvaka Evrope s Kataloncima. Pešić je klub napustio jučer nakon završetka sezone u Španiji i izgubljene titule od Baskonije u finalnom susretu završnice prvenstva.

Kao trener Šaras je već osvojio pet titula prvaka Litvanije sa Žalgirisom. Kao igrač osvojio četiri titule prvaka Evrope (Barcelona, dvije s Maccabijem i Panathinaikos), a bio je prvak Litvanije (Lietuvos i Žalgiris), Izraela (Maccabi Tel Aviv), Grčke (Panathinaikos), Španije (Barcelona), Turske (Fenerbahče).

Dvije sezone proveo je i u NBA ligi u redovima Indiane i Golden Statea. Sa reprezentacijom Litvanije bio je prvak Evrope 2003. godine u Švedskoj i MVP Eurobasketa. Smatra se jednom od najvećih legendi evropske košarke.