Košarka
4

Barbarić za Klix.ba: Stvoreni su preduslovi da KSBiH više ne ovisi o pojedincu

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dubravko Barbarić je odlučio napustiti funkciju generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH, ali je u izjavi za Klix.ba istakao da će ostati na raspolaganju krovnoj kući bh. košarke.

Barbarić je podnio ostavku 23. decembra, samo dan nakon što je juniorska reprezentacija završila nastupa na Evropskom prvenstvu osvojivši odlično šesto mjesto.

"Za vrijeme mog mandata rekordnih devet reprezentativnih selekcija je bilo u pogonu u jednoj godini i moram reći da je ovo razdoblje od aprila do decembra koje sam u cjelosti volonterski radio, bilo izuzetno zahtjevno i stresno", rekao je Barbarić, koji je pojasnio zašto je odlučio napustiti funkciju generalnog sekretara nakon samo devet mjeseci.

"Mediji su insistirali na ostavkama, a mislim da je moja u vrijeme smanjenih aktivnosti Saveza najmanje štetna po funkcioniranje institucije. Stvoreni su preduslovi da KSBiH više ne ovisi o pojedincu. Nažalost, tek su poneki mediji izvještavali o razmjerama kriminala u KSBiH i koliko je teško bilo normalno funkcionisati u potpunom haosu koji sam naslijedio, što će uskoro izaći na vidjelo u formalnopravnom smislu jer su sve istražne radnje pri kraju.

Naknadnom revizijom je ustanovljeno da su finansijski izvještaji o pozitivnom poslovanju u proteklim godinama lažirani, novac je uziman sa računa bez pokrića, nisu se plaćale porezne i obaveze prema dobavljačima i moj nasljednik će imati tačne podatke o stvarnom stanju unutar Saveza.

Posao koji sam obavio bio je častan, volonterski i profesionalan i Savezu ostajem na raspolaganju u budućnosti", rekao je Barbarić.