"Ne da mu se zezati"
93

Barbarić progovorio o "slučaju Đedović": Pronašli smo način da igra za BiH, ali on nije htio

Piše: E. B.
Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravko Barbarić, koji je posljednjeg dana prošle godine podnio ostavku i funkciju obavlja u tehničkom mandatu, konačno je progovorio o "slučaju Đedović".

Razlog Đedovićevog neigranja za našu reprezentaciju od 2014. godine je Barbarićev prethodnik Harun Mahmutović lijepo "upakovao" i prepustio bh. javnosti da sam donosi zaključke.

Babarić se danas putem Facebooka javno oglasio i rekao zašto ustvari Đedović u naponu snage i najboljim igračkim godinama neće da igra za svoju domovinu.

"Izlazim iz svojih nadležnosti, ali mora se reći...

Razmišljam nakon godinu dana koju sam proveo na funkciji generalnog sekretara KSBiH i kako se bliži izbor mog nasljednika na ovoj funkciji na narednoj skupštini sljedećeg mjeseca, koja je prednost, i ima li je uopće, bavljenja ovako 'ekstremnog' posla na volonterski način.

Shvatio sam da između ostalih, postoji jedna zadovoljština koju si drugi 'ovisni' sportski radnici ne mogu priuštiti, a ta je da možeš punih usta, srca i mozga reći istinu, olakšati dušu i ljudima otvoriti oči.

Jedan od težih i demotivirajućih trenutaka na ovoj poziciji bio je moj prošlogodišnji razgovor s Nihadom Đedovićem u sarajevskom kafiću ispred njemačke ambasade, kada sam uspio pronaći proceduru kojom može dobiti bh. državljanstvo, a da ne izgubi njemačko, čime bi ostvario pravo nastupa za našu reprezentaciju.

Kada je shvatio da postoji realna mogućnost, do tada kooperativni Đedović postaje brutalno iskren i priznaje da mu se ne da zezati sad oko tih stvari 'jer se nešto može zakomplikovati', da je njemačko državljanstvo uzeo samo da bi kao domaći igrač dobio bolji ugovor u Bayernu i da će poslije karijere vratiti bh. državljanstvo ako mu bude trebalo.

Tada ja postajem pregovarač koji sportaša u naponu snage u rodnoj BiH uvjerava kako se treba voliti domovina i zaustavljam se, jer shvaćam kakve gluposti izgovaram - 'da se domovina treba voliti'.

Koga možeš privoliti da voli bilo koga, pa čak i domovinu. Ima onih koji će reći da bi se rado odrekli bh. pasoša za njemački, i to poštujem, ali to imaju pravo reći oni koji se bore za koricu kruha, a ne za nekoliko desetaka hiljada eura viška. Gdje smo kao društvo zapeli da neko poput mene mora izgovarati ovakve stvari pitanje je za sociologe.

Odgovor na pitanje što se dogodilo s Nihadom Đedovićem, koji je u javnosti ostao da visi u zraku, za mene je osobno puno jednostavniji i dajem ga u svojstvu jednostavne upute. Možete ga sasvim legitimno, osobno ili 'među rajom', nazvati (neka mi dame oproste na vulgarnosti koja jedina opisuje stvarno stanje stvari) - najobičnijim šup**m", poručio je Barbarić.