Ljubitelj košarke
1

Barack Obama bi mogao "ući" u NBA ligu, legenda oduševljena: Mnogo ga volim i cijenim

K. H.
Barack Obama na utakmici NBA lige (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama na utakmici NBA lige (Foto: EPA-EFE)
NBA analitičar Bill Simmons otkriva da je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama uključen u grupaciju koja je zainteresovana za kupovinu Phoenix Sunsa, a tu informaciju su prenijeli svi američki mediji.
Obamin ulazak u NBA ligu, makar i samo kao član grupacije koja bi kupila klub, sigurno bi bio od velikog značaja za najjaču košarkašku ligu svijeta, a posebno znajući da je riječ o čovjeku koji je jako cijenjen u košarkaškim krugovima.

"Čuo sam da je Obama uključen u jednu od grupa koja želi kupiti Phoenix. On je čovjek za kojeg mislim da bi ga bogataši voljeli vidjeti ispred njih", rekao je Simmons.

Ranije je vlasnik Phoenixa, Robert Sarver, suspendovan na godinu dana i kažnjen je sa 10 miliona dolara zbog rasizma, seksizama i zlostavljanja na poslu.

Na ideju da bi Obama mogao kupiti Phoenix, odnosno biti dio grupe ljudi koja to želi uraditi, reagovao je i slavni košarkaš Charles Barkley.

"Da me Obama pozove i pita želim li biti suvlasnik tima, rekao bih 'prokleto da'. Mnogo volim i cijenim tog čovjeka", kaže Barkley, igrač koji je u sezoni 1992/1993 odveo ovaj tim do finala.

Američki mediji pišu da je Obama navijač Chicago Bullsa, a da je tokom prethodnih godina bio čest gost na NBA mečevima.