Mala podrška
143

Bambur i Budić o plasmanu na Evropsko prvenstvo u basketu 3x3

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Reprezentativci BiH u basketu 3x3, Zeničanin Adi Bambur i Nikola Budić iz Kneževa danas su na press konferenciji u Zenici govorili o svom plasmanu na Evropsko prvenstvo 2018. godine, koje se početkom septembra održava u Bukureštu.

Bosanskohercegovački tim, za koji su još nastupili i Aldin Đelmo iz Jablanice te Nedim Mustafica iz Donjeg Vakufa, izborio je na turniru u rumunskoj Constanci plasman u polufinale te automatski i plasman na završni turnir EP-a, u sportu koji je u ekspanziji i koji je dobio status olimpijskog sporta.

Polufinalni se mečevi nisu ni igrali, jer su sve četiri ekipe izborile plasman na EP.

"Ponosan sam što sam bio dio tima, što sam predstavljao svoju zemlju, ali želim da se u ime ekipe zahvalim onima bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće.To su Grad Zenica i Sportski savez Grada Zenica, koji su u posljednji trenutak uplatili kotizaciju za turnir; Mevludin Delibašić iz Kaknja, koji nam je uplatio avionske karte iz Beograda za Bukurešt; Bojan Rajković nam je samo sat prije polaska sredio prijevoz do aerodrome u Beogradu, a Dubravko Barbarić je od početka bio uz nas i pomagao nam u svemu", kazao je Bambur, koji je dodao kako su ih i rivali podcijenili, jer je naša zemlja prvi put imala svoju selekciju u kvalifikacijama za EP.

Rekao je da je bh ekipa imala dresove, ali nije imala majice za trening s državnim obilježjima.

"Na prvom treningu, pred utakmicu sa Šveđanima, smijali su nam se, jer smo trenirali onako 'šareni', sa različitim majicama. Bili smo ljuti i jedva smo čekali početak da ih spustimo na zemlju. Pobijedili smo ih, a nakon njih i domaćina Rumuniju te u odlučujućoj utakmici Litvaniju", opisao je put bh. tima do polufinalna Bambur, koji je kolegu, Nikolu Budića, nazvao herojem, jer je pogodio odlučujuće dvije “trojke” pri vodstvu Litvanaca 12:10. Na kraju smo slavili s 16:12.

Budić je zahvalio kolegi Bamburu što ga smatra junakom, i dodao kako ništa ne bi napravili da nisu bili tim.

U obraćanju novinarima ispričao je anegdotu sa trenerom Poljske koji ga je pitao koga predstavljaju.

"Ja mu kažem BiH! Nije ni znao da smo na turniru, a kamoli ko smo i šta smo", kroz smijeh je objasnio Budić, koji, kao i Bambur, ističe inat kao jedan od glavnih razloga za uspjeh.

Bambur je dodao kako su, trijumfom nad domaćinima Rumunima, izbjegli svjetske prvake, selekciju Srbije.

"Protiv njih, vjerovatno, ne bismo imali šanse. Ali, dobili smo Rumune i u polufinalu išli na Litvaniju, koju smo pobijedili iako sam ja izvrnuo zglob i nisam moga dati svoj doprinos", kazao je Bambur.

On se nada kako će reprezentacija biti kompletna za EP, odnosno da će Mario Blaškan i Ranko Križanović, a koji su članovi 3x3 tima Ecos Romari, moći nastupiti na EP-u. Oni nisu nastupili, jer, prema pravilima FIBA-e, moraju imati bh. pasoš stariji od dvije godine. Iako su rođeni i čitav život žive u Vitezu i BiH, nisu mogli nastupiti jer su imali pasoš Republike Hrvatske.