Neshvatljiv pad
30

Argentinska košarka je u krizi: Nisu otišli na Svjetsko prvenstvo, a zbog Bahama neće ni na Olimpijske igre

E. B.
Facundo Campazzo u prodoru na koš Bahama (Foto: FIBA)
Facundo Campazzo u prodoru na koš Bahama (Foto: FIBA)
Argentinska košarka je, bez ikakve sumnje, u velikoj krizi. Nakon što se nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo, nećemo ih gledati ni na Olimpijskim igrama.

Na Svjetsko prvenstvo se Argentina nije plasirala zbog dva poraza od Dominikanske Republike u kvalifikacijama, dok su ih Bahami spriječili na putu ka Olimpijskim igrama.

U finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre Argentina je izgubila od Bahama rezultatom 82:75. Argentinci su igrali u skoro najjačem sastavu, samo su im nedostajali Nicolas Laprovittola koji nije igrao na turniru i Luca Vildoza koji se povrijedio u polufinalu.

Slavlje igrača Bahama (Foto: FIBA)
Slavlje igrača Bahama (Foto: FIBA)

Gabriel Deck je protiv Bahama ubacio 21 poen, Carlos Delfino je dodao 15, a Facundo Campazzo je imao 14 poena i čak 17 asistencija.

No, to nije bilo dovoljno jer su Bahame do pobjede odveli NBA igrači Eric Gordon (27 poena), Buddy Hield (15 poena) i DeAndre Ayton (10 poena, 21 skok).

Na taj način su Argentinci ostali bez drugog vezanog velikog takmičenja, a Bahami će imati priliku prvi put se plasirati na Olimpijske igre kroz kvalifikacije idućeg ljeta.