Mundobasket u Kini
5

Argentina bolja od Nigerije, pobjede Venecuele i Tunisa

D. B.
Venecuela - Obala Slonovače (Foto: FIBA)
U utakmicama 2. kola Svjetskog prvenstva u Kini odigranim u terminu od 10:30 sati pobjede su upisale reprezentacije Venecuele, Argentine i Tunisa.

Venecuela je u Grupi A ostvarila pobjedu protiv Obale Slonovače ponajviše zahvaljujući odličnom prvom poluvremenu, nakon prve četvrtine je bilo 28:!7, a na poluvremenu 49:32. Tokom treće dionice su obje ekipe postigle po 24 poena, a posljednja četvrtina je tijesno pripala Obali Slonovače (15:14) pa pobjeda Venecuele nije došla u pitanje, bilo je 87:81. Najveći "krivac" za trijumf je Heissler Guillent koji je postigao 31 poen, a upisao je i dva skoka te sedam asistencija. Kod Obale Slonovače je najbolji bio Charles Aboue s 19 poena. Ovo je prva pobjeda za Venecuelu nakon poraza od Finske, dok je Obala Slonovače upisala drugi poraz uključujući onaj od Kine.

Tunis je stigao do prve pobjede na Mondobasketu jer je nakon poraza od Španije savladao Iran u Grupi C rezultatom 79:67. Salah Mejri je postigao 22 poena, a najbliži mu je bio Michael Roll s 18 poena. Također 18 poena je na drugoj strani postigao Aaron Geramipoor kao najefikasniji igrač Irana.

Novu pobjedu su upisali Argentinci u grupi B pobijedivši Nigerijce, bilo je 94:81. Luis Scola je ubacio 23 poena, a Patricio Garino 17. Za Nigeriju je 18 poena postigao Josh Okogie. Nigerijcima je ovo drugi poraz jer su izgubili i od Rusije.