Košarka
163

Andrija Stipanović postaje bh. reprezentativac: BiH ima velike šanse na Eurobasketu

Piše: J. H.
Košarkaš Andrija Stipanović, centar italijanskog prvoligaša Cremno, najvjerovatnije će dobiti poziv selektora košarkaške reprezentacije BiH Ace Petrovića za okupljanje pred Evropsko košarkaško prvenstvo u Sloveniji.

Rođeni Mostarac visok 209 centimetara i težak oko 120 kilograma najvjerovatnije će riješiti problem centarske pozicije koji naša košarkaška reprezentacija ima u ovom trenutku. Neizostavni prvotimac Cremone u prosjeku postigne 9,6 poena po utakmici, ima 8,2 skokova i 1,3 ukradene lopte.

"Prezadovoljan sam sezonom. Sa mnom je tu i Hrvoje Perić, tako da stvarno uživamo. Šteta što smo imali loš start u sezoni, ali šta je tu je", kaže Stipanović za portal Klix.ba.

Prije sedam godina bio je član mlade reprezentacije Hrvatske na Evropskom prvenstvu u turskom Izmiru. U toku karijere nastupao je za Brotnjo iz Čitluka, odakle je otišao u Zagreb, gdje je igrao za manje poznate tamošnje niželigaše. Svoje najbolje partije u Hrvatskoj pružio je u dresu Splita, koji je napustio nakon dvije godine. Prije dolaska u Cremonu igrao je u belgijskom Liegeu i Juvecaserti.

"Drago mi je ako se to desi, jer još uvijek ništa nije službeno. Bilo bi mi drago nastupiti na Evropskom prvenstvu ovog ljeta i tome se nadam", dodaje Stipanović.

Kaže kako nije znao da ga ljudi iz krovne kuće bh. košarke prate, ali da ga je obradovala mogućnost nastupa u bh. dresu

"Mislim da BiH ima odličnu reprezentaciju sa sadašnjim trenerom Acom Petrovićem. Ima dosta mladih i dobrih igrača. poznajem Đedovića i Gordića koji su igrali u Italiji prošlu sezonu. Mirza Teletović već je dokazao da je najbolja četvorka Evrope, a sa Zackom Wrightom bh. reprezentacija može svakoga pobijedit", kaže naš sagovornik.

Stipanović dodaje da košarkaški Zmajevi pod palicom Ace Petrovića mogu pobijediti bilo koga i napraviti dobar posao u Sloveniji.

On je odrastao u Međugorju, gdje i danas žive njegovi roditelji. Zanimljiva je i tetovaža koju ima na prsima.

"To je Međugorje, crkva, Gospa i križ. To sam istetovirao prije tri godine", kaže ovaj potencijalni reprezentativac BiH.