SP u košarci
19

Amerikanci pregazili Italiju s 37 razlike i plasirali se u polufinale Mundobasketa

S. G.
Košarkaši SAD-a su uvjerljivim rezultatom 100:63 savladali selekciju Italije i tako se nakon Srbije plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva koje se igra na Filipinima, Japanu i Indoneziji.
Od prve pa do posljednje minute ove utakmice na parketu dvorane u Manili je postojao samo jedan tim, a to je SAD.

Amerikanci su prvenstveno savršenom odbranom, ali i odličnom šutu rutinski došli do ove pobjede zahvaljujući kojoj su došli u priliku da se bore za neku od medalja na ovom turniru.

Već nakon prve četvrtine bilo je jasno da će ovaj meč biti jednosmjerna ulica. Amerikanci su je riješili sa plus deset u svoju korist, nakon čega su prednost samo povećavali.

Italijani su sa druge strane teško dolazili do prilike za otvorene šuteve za tri poena koji su ujedno njihovo najjače oružje. Posljedica toga bilo je svega deset postignutih poena tima Gianmarca Pozzecca u ovom dijelu utakmice.

Azzurrima ni u nastavku ništa nije polazilo za rukom, a prednost moćnog tima SAD-a je konstantno rasla.

U pojedinim momentima Amerikanci su se ponašali kao na All Star vikendu, budući da su publiku u Manili počastili s nekoliko spektakularnih poteza. Haliburton je nakon jedne kontre kroz noge asistirao za Banchera koji atraktivno zakucava za kraj treće dionice.

Na kraju su Amerikanci slavili s ogromnih 37 poena razlike i tako u velikom stilu otišli u polufinale ovogodišnjeg Mundobasketa.

Prvo ime ovog susreta bio je Mikal Bridges koji je postigao 24 poena, dok je Haliburton dodao 18. Jedini raspoloženi Italijan bio je Simone Fontecchio sa također 18 koševa.

Naredni protivnik ekipe koju s klupe predvodi višestruki NBA prvak Steve Kerr bit će pobjednik duela između Njemačke i Latvije koji se igra sutra od 10:45 sati.