Zamijenio Renfroea
113

Amerikanac John Roberson zvanično novi član košarkaške reprezentacije BiH

K. H.
John Roberson
John Roberson
Amerikanc John Roberson zvanično je postao novi član košarkaške reprezentacije BiH.
On je u toku današnjeg dana stigao u Sarajevo kako bi riješio papirologiju, upoznao se sa selektorom i osobljem KS BiH, a kako je sve prošlo u najboljem redu, on će biti na raspolaganje selektoru Vedranu Bosniću tokom sljedećeg ciklusa kvalifikacija.

Roberson je prethodnu sezonu proveo u Rusiji, u ekipi Eniseyja gdje je igrao 30 minuta u prosjeku, što je najviše u ovoj ruskoj ekipi. Prosječno je postizao 14.5 poena u prosjeku, bio je drugi strijelac ekipe, a imao je 5.6 asistencija u prosjeku, te dva skoka, 1.6 defanzivnih i 0.4 ofanzivna. Svom veoma dobrom poenterskom učinku je dodao i 2.6 izgubljenih, te 1.1 ukradenu loptu u prosjeku.

U karijeri je igrao u mnogim evropskim klubovima poput Zlatoroga (Slovenija), Sodertaljea (Švedska), Atomeromua SE (Mađarska), Elan Chalona i ASVEL-a (Francuska), te Eniseyja (Rusija).

Ovaj 30-godišnji playmaker će na mjestu naturalizovanog igrača zamijeniti Alexa Renfroea koji je bio posljednji Amerikanac u bh. dresu. Prije njega naturalizovani igrači u dresu naše reprezentacije su bili DJ Cooper, Zack Wright, JR Bremer, Henry Domercant, te Terrel Castle.