Najbolji idu u SAD
19

Američki univerzitet u BiH osniva košarkaški klub

FENA
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) dobio je dozvolu Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona za osnivanje košarkaškog kluba. Studenti će nostiti dresove KK "Američki univerzitet" već od proljeća ove godine, a u okviru kluba postojat će ženski i muški tim, saopćeno je iz AU BiH.

Timovi KK "Američki univerzitet" bit će formirani na osnovu rezultata u okviru takmičenja koledža AUBiH-a u Tuzli, Sarajevu, Banjoj Luci, a od iduće akademske godine i u Mostaru.

Kako su studenti AUBiH-a istovremeno i redovni studenti partnerskog State University of New York (SUNY Canton), najbolji igrači KK "Američkog univerziteta“ imat će priliku zaigrati u koledž ligi SAD-a.

Odabrane igrače očekuju stipednije i šansa da se takmiče za ulazak u Nacionalnu koledž ligu SAD-a.

Prva studentica koja je uključena u ovaj program AUBiH-a je Banjalučanka Ilijana Todorović, inače bivša, veoma uspješna igračica Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i stipendista AUBiH-a.

"Zbog dosadašnjeg uspjeha, mnogi profesori su mi predlagali da bih trebala otići u Ameriku u cilju mog daljeg obrazovnog i sportskog usavršavanja. S tom idejom sam posjetila gospodina Denisa Prcića predsjednika AUBiH-a koji je u saradnji sa SUNY Cantonom omogućio moj ‘transfer’ s ciljem da pomognem njihovom košarkaškom timu, steknem nova radna, akademska i vannastavna iskustva, te prikažem Bosnu i Hercegovinu i AUBIH u najboljem mogućem svjetlu. Moj zadatak je bio da položim finalne ispite i riješim potrebnu papirologiju, što je uz pomoć studentskih službi u Banja Luci i Tuzli bilo lako. I, prije nego što sam i bila svjesna da putujem za New York, već sam bila tu uz pomoć Američke ambasade u Sarajevu", pojašnjava Todorović, prva studentica AUBiH-a koja igra za Državni univerzitet u New Yorku.

AUBiH će uskoro raspisati konkurs za sve zainteresirane sportske menadžere, košarkaške stručnjake i trenere koji će voditi ovaj zahtjevan sportsko-edukativni projekat, a koji će rezultirati razmjenom igrača između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.