Košarka
0

Allen Iverson ponovo u Philadelphia 76ersima

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik i generalni menadžer NBA tima Philadelphia 76ersa Ed Stefanovski objavio je da je dogovorena saradnja s 10-erostrukim All star košarkašem Allenom Iversonom (34), a detalji ugovora zasad nisu poznati.
  • U svjetlu nedavne povrede Loua Williamsa koji će biti van parketa do osam sedmica, osjećali smo da je Allen trenutno bio najbolja opcija na tržištu - rekao je Stafanovski o igraču kojeg je Philadelphia izabrala kao prvi pick drafta 1996. godine i koji je potom deset sezona branio klupske boje.

Branio je kasnije Iverson i boje Denvera i Detroita, da bi u ovoj sezoni i tri puta nastupio za Memphis, gdje je bio nezadovoljan ulogom rezervnog playmakera, te je i to bio razlog zašto je odlučio najaviti povlačenje u penziju.

Ipak, od penzije zasad neće biti ništa, pa se tako očekuje da se Iverson priključi Sixersima od 7. decembra i zaigra u domaćem ogledu protiv Denver Nuggetsa.

Omaleni brzonogi razigravač trenutno igra svoju 14. NBA sezonu, ukupno je u karijeri odigrao 877 utakmica regularnog dijela sezone od prve minute i u njima je na prosjeku od 27 koševa, 6.2 asistencija, 3.7 skokova i 2.21 ukradenih lopti u 41.4 minutu provedenu na parketu.

U doigravanju je Iverson odigrao ukupno 71 utakmicu i njegov je prosjek ubačenih koševa (29.7) drugi najveći iza onog Michaela Jordana (33.4).

Najveći mu je doseg sa Sixersima bio nastup u velikom finalu 2001. (poraz od LA Lakersa), a iste je godine osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača lige (MVP).