Posvetit će se porodici
0

Allen Iverson okončao karijeru u NBA ligi

Totalsport
Foto: AFP/NBAE/Getty Images/File
Foto: AFP/NBAE/Getty Images/File
Allen Iverson, deseterostruki All-Star košarkaš i vođa Philadelphijine ekipe koja je 2001. godine igrala veliko finale NBA lige, obznanio je da se povlači u penziju.

Objavio je to 34-godišnji playmaker putem web stranice Stephena A. Smitha, novinara koji je pratio njegovu karijeru za vrijeme igranja u timu 76ersa.

  • Želim objaviti svoju odluku o penzionisanju u NBA ligi. Uvijek sam mislio da ću to učiniti kada više neću biti sposoban pomoći timu, ali, nažalost, to nije slučaj. Još uvijek osjećam veliku ljubav prema igri i mislim da je u mom “tanku” ostalo još goriva. Zaista mislim da se još uvijek mogu takmičiti na najvišem nivou.

  • Penzija će mi omogućiti više vremena kojeg ću provesti sa suprugom i djecom. Nagrada je to koja premašuje sve što sam ostvario na košarkaškom terenu. Molio sam za te dane i sada ih dočekujem kao najveći dar. U NBA ligi sam proveo 13 divnih sezona na čemu sam zahvalan - kazao je uz zahvalu navijačima i sponzorima Iverson, te dodao posebno hvala Michaelu Jordanu, Magicu Johnson, Charlesu Barkleyju, Isiahu Thomasu i Larryju Birdu “momcima koji su udahnuli viziju u njegovu igru”.

Iverson je najsvjetlije trenutke karijere započete 1996. godine imao u dresu 76ersa iz Philadelphije, svom prvom klubu u NBA karijeri. Branio je još boje Denvera i Detroita, da bi u ovoj sezoni i tri puta nastupio za Memphis, gdje je bio nezadovoljan ulogom rezervnog playmakera.

  • Otići će u historiju kao najbolji niski branič koji je ikada igrao ovu igru. Imam osjećaj da će se ipak za njega otvoriti i prozor povratka u NBA ligu - ispratio je George Karl Iversona kojeg je vodio u danima provedenima u Denveru.

Iverson je četiri sezone bio najbolji strijelac lige, a u penziju je otišao kao prosjekom peti strijelac lige svih vremena (27.1 poen po susretu), te kao 17. na vječnoj listi s 24.020 ubačenih koševa.

Samo je Michael Jordan u utakmicama doigravanja ubacio više od 29.7 Iversonovih poena.