Himki ga ne pušta
40

Aleksej Šved neće igrati za Rusiju protiv BiH

Piše: D. B.
Aleksej Šved
Aleksej Šved
Kako je zvanično saopćeno iz moskovskog Himkija, Aleksej Šved neće igrati za reprezentaciju Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv BiH.

Ova informacija je objavljena u pismu generalnog direktora Himkija Pavela Astahova, klubovi su i dalje taoci konfliktne situacije u evropskoj košarci koja je nastala zbog oprečnih stavova FIBA-e i Eurolige. Dodao je da klubovi nemaju priliku utjecati na rješenje te situacije te da su zbog toga treneri Himkija i košarkaš Aleksej Šved nakon razmatranja svih mogućih opcija zaključili da on ne igra za reprezentaciju.

Ekipu Himkija čekaju važne utakmice u Euroligi i ruskoj VTB United League ligi, Šved će ostati u klubu i fokusirati se na nadolazeće utakmice. On nije igrao ni u prvoj utakmici protiv BiH.

Ipak, čelnici ruskog kluba su rekli da razumiju značaj reprezentacije Rusije i važnosti kvalifikacijskih utakmica, tako da će pustiti Andreja Zubkova da se priključi državnom timu.

BiH i Rusija se sastaju 25. februara, a dva dana ranije će naši košarkaši ugostiti Belgiju. Prvi meč protiv Rusa završen je u našu korist rezultatom 81:76.