Uoči žrijeba za Eurobasket
69

Aco Petrović: Zanima nas plasman dalje, a ne protivnici

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Aco Petrović organizirao je u Sarajevu konferenciju za novinare uoči žrijeba za Eurobasket 2013. u Sloveniji. Žrijeb će biti održan 18. novembra u spilji Postojna u Sloveniji.

Petrović je istakao kako je konferenciju sazvao prije žrijeba upravo zato što ga ne zanima sa kojim ćemo to reprezentacijama igrati u grupi. "Koga god dobijemo, naš cilj se zna, a to je proći dalje. Imamo i kvalitet i mogućnosti za to. Iluzorno je sa ove vremenske distance govoriti o nekom velikom rezultatu tamo, ali vam mogu obećati da ćete svi biti ponosni i na našu igru i na naše ponašanje u Sloveniji iduće godine", kazao je selektor Petrović i dodao: "Ako baš hoćete, s obzirom na to da smo u četvrtoj jakosnoj grupi, uopće me ne zanima koga ćemo dobiti iz prve tri jakosne grupe, ali bih želio izbjeći Tursku i Srbiju iz pete i šeste grupe".

U napadu odlični, popraviti odbranu

Osvrnuo se Petrović i na igru našeg tima u proteklim kvalifikacijama koje smo završili kao prvi u grupi. "Ono što je dobro jesu rezultati koje smo ostvarili u napadu i tranziciji lopte. Bili smo najefikasniji u kvalifikacijama i imali smo najmanje izgubljenih lopti. Ono što moramo popraviti jeste odbrana i posebno defanzivni skok", istakao je selektor. No, dodao je, kako valja imati na umu da u kvalifikacijama nismo imali adekvatnu zamjenu za tri startera, tako da od tih igrača nije mogao očekivati i da igraju agresivnu odbranu, a trebali su igrati 36-37 minuta po utakmici.

"Igrači moraju biti svjesni da su kvalifikacije i Evropsko prvenstvo dva različita takmičenja i pojma, tako da će pripreme za Eurobasket biti puno ozbiljnije i zahtjevnije od onih koje smo imali za kvalifikacije. Prvih 11 dana priprema koje će početi u posljednjoj sedmici jula iduće godine radit ćemo na kondiciji i odbrani. Također, planiram da od 10. augusta odigramo 10-12 pripremnih utakmica te da spremno dočekamo prvenstvo koje počinje 4. septembra", naveo je Petrović.

Napomenuo je kako će voditi računa da izbjegnemo pripremne utakmice sa protivnicima koje ćemo imati u grupi, jer ne želi da neko vježba odbranu na Teletoviću ili Wrightu.

Upitan o mladim igračima koji su dobili minutažu u kvalifikacijama, selektor je odgovorio kako se oni prethodno moraju izboriti za minutažu i dokazati kvalitet u klubu za koji igraju. "Mi ćemo na Euru napasti rezultat i tu moraju igrati najbolji, mjesta kalkulacijama neće biti. Ukoliko, recimo, Nurkić izbori odgovarajuću minutažu u Cedeviti, tada može očekivati mjesto među 12 igrača, no ako ne može igrati u klubu, iluzorno je očekivati da ga se zove u reprezentaciju. To je i najbolja poruka mladim igračima, na koje svakako ozbiljno računamo za budućnost", dodao je Aco Petrović.

Dobra forma Sinanovića i Đedovića

Istakao je i kako svakodnevno od saradnika dobija informacije o svakom od naših igrača i njihovim nastupima u klubovima. Raduje ga dobar početak sezone Sinanovića u Valladolidu te standardno dobre igre Đedovića u Albi.

"Svi željno očekujemo da vidimo kakvu će minutažu imati Teletović u Brooklyn Netsima. Mene ne zanima kakav je procent šuta za tri poena imao, već koliko je igrao. Nadam se da će igrati oko 20 minuta po utakmici, što bi bilo sasvim ok za prvu sezonu u NBA", rekao je Petrović.

On je dodao i kako pojedini igrači imaju različitu ulogu u reprezentaciji i klubovima, ističući Wrighta, Mašića i Peršića koji su se odlično uklopili u tim, a naglasio je i da će nam puno značiti Nemanja Gordić, za kojeg se nada kako će vrlo brzo naći novi klub.