Košarka
400

Aco Petrović: Mahmutović stoji iza zlatne medalje, spriječio je devastiranje bh. košarke

Piše: D. B.
Aco Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aco Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila zlatnu medalju na Eurobasketu u Litvaniji, bivši selektor seniorskog tima naše zemlje Aco Petrović prokomentarisao je igre mladih bh. košarkaša, a za naš portal je govorio i o seniorima koje sada vodi Duško Ivanović.

Petrović je pohvalio nastupe naših kadeta te je poručio da oni trebaju biti budućnost reprezentacije BiH.

"Ova medalja ima historijsku vrijednost. Momci su odigrali fantastično, u pojedinim trenucima se činilo kao da su nemjerljivo iskustvom ispred svih ostalih reprezentacija, što je sjajno ukoliko uzmemo u obzir da su to klinci od 16 godina. Zbog toga, kapa dolje. Međutim, sada predstoji težak put, a to je da se jedna fantastična generacija igrača presloži u A reprezentaciju za nekoliko godina", izjavio je Petrović.

Kao najbolje u našem timu je izdvojio kapitena Džanana Musu, Njegoša Sikiraša i Sanija Čamparu.

"Musu znam jer ovdje Cibona i Cedevita igraju na svim nivoima, igrači igraju utakmice kako juniorskog tako i kadetskog prvenstva. Cibonini juniori i kadeti su uzeli obje titule. Dojma sam da Musa igra puno bolje u reprezentaciji BiH nego u Cedeviti. Da li su okruženje i igra primjereniji Musi u reprezentaciji, ja pretpostavljam da jeste. Isto tako očekujem da u narednom periodu postane jedan od bitnijih faktora u juniorskom i seniorskom sastavu Cedevite. Pohvalio bih Sikiraša i Čamparu, koji su s Musom predvodnici reprezentacije. Ipak, ovo je Musina reprezentacija i sve je oko njega posloženo na kvalitetan način", rekao je hrvatski košarkaški trener.

On je izdvojio generalnog sekretara KSBiH Haruna Mahmutovića kao čovjeka koji je najviše doprinio osvajanju zlatne medalje.

"Logično je da su sada oči uprte u ekipu i struku, međutim, smatram da je prvi čovjek koji stoji iza ove medalje generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović. On je svojim radom uspio spriječiti dalje devastiranje košarke u BiH u smislu odlazaka najvećih talenata. Onog trenutka kad je to zaustavljeno, počele su se slagati kockice, tako da je jedna iznimno talentovana zemlja barem u startu uspjela zadržati sve svoje talente na okupu. Ova zlatna medalja je produkt toga", kazao je Petrović.

Neigranje Teletovića, Nurkića i Đedovića za seniore prevelik hendikep

Seniorsku reprezentaciju BiH u septembru očekuje nastup na Eurobasketu, ali bez glavnih zvijezda, Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

"Poznajući koncept Duška Ivanovića činjenica je da BiH nikom neće biti lak zalogaj, jer će se igrati kvalitetna odbrana, igrači će biti u svakom šutu i branit će svaku tranziciju. Međutim, bez Teletovića, Đedovića i Nurkića je reprezentacija BiH limitirana napadačkim kvalitetom, a to je ogroman hendikep kad znamo koliko će kvalitetno biti prvenstvo. Volio bih da se nadam, ali napadački nedostatak neigranja trojice pomenutih igrača je prevelik hendikep", završio je Petrović.