Zanimljiv nadimak
43

Aco Petrović ispričao anegdotu o Draženu za koju nije znao skoro niko, ovako ih je zvala majka

E. K.
Aco Petrović govorio o Draženu u podcastu (Foto: Screenshot)
Aco Petrović govorio o Draženu u podcastu (Foto: Screenshot)
Legendarni hrvatski košarkaš i jedan od najboljih igrača u historiji bivše Jugoslavije Dražen Petrović je imao zanimljiv nadimak u djetinjstvu.

Njegov rođeni brat i bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH Aleksandar Petrović je otkrio nešto što su samo rijetki znali o Draženu.

Nadimak košarkaškog Mozarta je bio doručak dok su Aleksandra zvali ručak, a iza svega se krije zanimljiva priča još iz vremena dok su bili u Šibeniku.

"Ne znam iz kojih razloga sam dobio nadimak Aco ručak, pojma nemam, ali je to tako bilo. Ustvari, znam. Tad nije bilo mobilnih telefona, da se gleda. Ko odradi domaći zadatak, trči napolje, nogomet, košarka, neki sport. Onda majka otvara prozor i viče 'Acooooo, ručak', kako je mene zvala ručak, šta je mlađi brat? On je doručak. I tako je krenulo, Dražen je bio doručak, to je manje poznata stvar vezana za njega", ispričao je Petrović u podcastu ABA lige kojeg vodi Edin Avdić.

Dražen je karijeru počeo baš u Šibenki odakle je otišao u Cibonu, a poslije i u Real Madrid gdje se sjajno pokazao i otišao u NBA. U najjačoj ligi svijeta je igrao za Portland te New Jersey.

Preminuo je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 1993. godine.