Košarka
0

Aco Petrović: Igrat ćemo na Eurobasketu sljedeće godine

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U hotelu Hungaria na Ilidži danas je održana pres konferencija Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj su govorili Aleksandar Aco Petrović, selektor reprezenatcije BiH u košarci, Mirko Novosel, svjetska košarkaška legenda i pomoćnik selektora kao i Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH.

Na početku pres konferencije, Mahmutović je kazao kako je Mirza Teletović danas napustio kamp reprezenatcije i otputovao za Sjedinjene Američke Države gdje će potpisati za NBA klub Brooklyn Netse.

Petrović je govorio o onom što slijedi kada je riječ o košarkaškoj reprezentaciji BiH a to su pripreme, prijateljske utakmice ali i Eurobasket.

"Svi igrači su tu. To je bilo kao neko zvanično upoznavanje. Ovo je jedna velika rekonstrukcija svega onoga što ste gledali posljednjih pet-šest godina. Ovo je pravo vrijeme za to. Igrači su upoznati sa osam prijateljskih utakmica. Jutros je svih 15 igrača obavilo liječničke preglede. Pašalić i Gordić će obaviti magnetsku rezonancu, jedan stopala, a drugi koljena", kazao je Petrović te dodao kako će u naredna tri dana obaviti šest treninga.

Acina desna ruka bit će legenda svjetske košarke Mirko Novosel koji će nadgledati igru i pripreme naše reprezenatcije.

"Četiri oka bolje vide nego dva. Kroz njegovo viđenje, lakše ćemo sve znati. Ekstremni sam optimista i vjerujem u ove momke. Respektiram sve protivnike, ali osjećam da se ovdje radi nešto dobro, nešto pozitivno. Nadam se da ćemo uspjeti rezultirati kroz ove kvalifikacije dobre stvari kako bi se napunili samopouzdanjem za sve ono što slijedi narednih godinu dana", kazao je Petrović.

Novosel kaže kako se nije ni sekunde dvoumio kada ga je Petrović pozvao da pomogne njemu i košarkaškoj reprezentaciji BiH.

"Na ovom području je uvijek bilo velikih talenata. Svojevremeno sam pronašao Mirzu Delibašića u Tuzli. Ovdje su se uvijek pojavljivali veliki igrači. Mulaomerovića sam doveo iz Tuzle u Zagreb, sad ima Teletović, koji je jedan od najboljih krila u Evropi, a sigurno da među ovim igračima ima dosta talenta. Pomoći ću Aci da se prođu kvalifikacije, da se stvori tim koji neće biti samo učesnik Evropskog prvenstva...", kazao je Novosel, piše portal Sportsport.ba.

Na pitanje smatra li se favoritom u kvalifikacijama, Petrović je odgovorio.

"Nije tajna da smo mi iz drugog šešira. Gruzija je mega reprezentacija. Mi nemamo u našoj grupi zvučnih imena kao što su Srbija, Italija, Hrvatska, Turska... Važne su bile ove pripremne utakmice. Latvija, Gruzija.. sve su to šuteri, jedino Gruzija ima koncept momčadi koji će igrati na Eurobasketu. Nismo se htjeli limitirati na ono što slijedi u kvalifikacijama, već da osjetimo kako dišu i one ekipe iz vrha. Osjećam se favoritom, ali ne da vam kažem da ću biti. Košarkaška reprezentacija BiH će sljedeće godine igrati na Eurobasketu", zaključio je Petrović.