Nakon rušenja rekorda
23

Abdul-Jabbar napisao emotivno pismo: Zbog LeBrona sam ponovo zavolio košarku

E. B.
LeBron James i Kareem Abdul-Jabbar (Foto: EPA-EFE)
LeBron James i Kareem Abdul-Jabbar (Foto: EPA-EFE)
LeBron James je jučer srušio rekord Kareema Abdul-Jabbara po broju postignutih poena u NBA ligi i na taj način se upisao u historiju najjače svjetske košarkaške lige.

Legendarni Kareem je pored terena gledao kako LeBron ulazi u historiju, a kada je James postigao koš kojim ga je prestigao, utakmica protiv Oklahoma Cityja je nakratko prekinuta, te mu je KAJ lično čestitao na postignuću.

Kareem, koji je u karijeri ubacio 38.387 poena, je na svom sajtu objavio emotivan tekst pod nazivom "Šta mislim o tome što je LeBron srušio moj rekord" u kojem je istakao kako mu je u suštini drago što se to desilo.

"Potrebna je nevjerovatna želja, posvećenost i talenat da se ostane u NBA ligi toliko godina da je moguće postići toliki broj poena, a znamo da prosječna karijera igrača u NBA ligi traje 4,5 godine", napisao je KAJ.

Abdul-Jabbar je napomenuo i da nije bitno samo misliti na postizanje koševa, već i na uspjeh ekipe.

"Postizanje koševa ne smije biti opsesija, bitno je pobjeđivati i osvajati titule zbog navijača koji vas na kraju i plaćaju. Titule čine navijače sretnima, a ne lični rekordi. Rekord ne znači ništa ukoliko smatraš saigrače samo pomoćnicima i odskočnim daskama za ličnu promociju. Ja sam se uvijek trudio biti dobar saigrač prije svega, a rekord je došao kao nagrada za to. Mislim da i LeBron razmišlja isto kao i ja", napisao je Kareem.

Kareem je također napisao da je njegov veliki prijatelj Magic Johnson pogriješio kada je rekao da će Abdul-Jabbaru biti krivo kada mu LeBron sruši rekord.

"Volim Magica i nakon 40 godina prijateljstva, odlično me poznaje. Da sutra kaže da sam se odjednom smanjio na 170 cm, vjerovatno bih mu povjerovao. Ali ovo što je rekao je daleko, daleko od istine. Naravno, ne krivim ga jer znam zašto je to rekao. On zna koliki sam takmičar bio. Da je neko srušio rekord deset godina nakon što sam se oprostio, vjerovatno bih se vratio iz penzije da zabijem još koji poen više. Ali, više nisam takav. Imam 75 godina i jedino pomislim na rekord kada mi ga neko spomene. Penzionisao sam se prije 34 godine i sada su mi druge stvari bitne, posebno unuci. Da mi neko ponudi da biram - da mi ostane rekord neoboren još 100 godina ili da provedem jedan dan s unucima, odmah bih sjeo na pod i slagao lego kocke", naveo je Kareem i slikovito opisao kako se osjećao kada je LeBron postigao koš za historiju.

"Kao da sam osvojio milijardu dolara na lotu, a onda 39 godina poslije neko drugi dobije dva miliona dolara. Bio bih sretan što sam ja osvojio, ali bih bio sretan i što je neko drugi osvojio novce. Njegov dobitan ni na koji način ne utječe na moj dobitak", poručio je Kareem.

Jabbar je dodao i da je istina što je LeBron nedavno rekao da njih dvojica nemaju neki poseban odnos.

"Ja sam kriv zbog toga jer nisam nikada ni pokušao da se sprijateljim s njim. Uvijek sam bio povučen čovjek, a posljednjih 15 godina sam bio fokusiran na očuvanje starih prijateljstava, a ne na stvaranje novih. Mislim da je glavni razlog što nikada nismo postali bliski razlika u godinama. Kada sam ja postao najbolji strijelac NBA lige, Lebron je tek rođen. Vjerujem da i njemu ne bi bilo zanimljivo da se druži s duplo starijim čovjekom od sebe", poručio je Jabbar i za kraj još jednom istakao da je sretan zbog LeBronovog rekorda.

"Ključna stvar što se tiče LeBrona i mene: Zbog LeBrona sam ponovo zavolio košarku i ponosan sam što se i mimo košarke zalaže za zajednicu u mnogim sferama društva", poručio je Kareem.