"Kengur kup"
1

400 mladih košarkaša i košarkašica u Zenici

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Narednog vikenda Zenica će biti domaćinom jedanaestog po redu Međunarodnog košarkaškog turnir za mlade "Kengur kup" uz učešće 32 ekipe.

Na ovogodišnjem turniru nastupaju klubovi i škole košarke Mario Primorac Maribor (Slovenija), Koroška Prevalje (Slovenija), ABC Zadar (Hrvatska), ZTE Zalaegerszeg (Mađarska), Lazarevac (Srbija), Bosna Sarajevo, Salinass Fallconss Tuzla, Sloboda Tuzla, Bisstours-Čelik, Vitez, Tešanj, Željezničar, Čelik, Kengur i Jordan, svi iz Zenice, i još brojni klubovi sa ukupno 34 ekipe.

Ovo takmičenje je ustanovljeno 1999. godine, i prema sastavu učesnika i onome što je prikazano u ukupno preko 560 odigranih utakmica u okviru proteklih deset izdanja, sigurno je da se radi o jednoj od najkvalitetnijih i najmasovnijih košarkaških smotri mladih u regionu.

Krenemo li hronološkim redom, već prvi turnir odigran na zeničkom izletištu Bističak sa 350 učesnika najavio je da se u narednim izdanjima može očekivati organizacijski i takmičarski uspješna i prepoznatljiva sportska manifestacija. Krug učesnika se sa BiH i Hrvatske, širio na Srbiju i Crnu Goru, Sloveniju, Austriju i Mađarsku, Makedoniju, ove godine na Tursku, a za sljedeću sezonu svoje učešće je najavila ekipa Chesy iz Francuske, zatim Cibona Zagreb i FMP Beograd. Proteklih godina kao takmičari na Kengur kupu nastupali su današnji brojni reprezentativci, kao što su Bavčić, Đedović, Preldžić, brojni igrači Madžarske, Hrvatske, Srbije...

Sve ekipe će u Zenicu doputovati u petak 28. augusta u popodnevnim satima, i biti će smještene u Đačkom i Studentskom domu, hotelima Zenica, Internacional, Dom penzionera i Rudar. U subotu i nedjelju će oko 400 učesnika igrati svoje utakmice, u pet zeničkih dvorana, u kategorijama juniora, 1992.godište i mlađi, kadeta, 1994.godište i mlađi, pionira 1996. godište i mlađi, i juniorki, 1994. godište i mlađe. Polufinalne i finalne utakmice u svim kategorijama igrati će se u Gradskoj areni u nedjelju prijepodne.

Za sve trenere klubova učesnika i klubove sa područja ZDK, a očekuje se oko 60 trenera, biće održan seminar na kojem će predavač biti Miodrag Radomirović Pure, čovjek koji je otkrio Vladu Divca i danas je voditelj njegove košarkaške akademije.

Generalni pokrovitelj Međunarodnog košarkaškog turnir za mlade "Kengur kup" je Općina Zenica.