2.-5. januar 2009.
0

4. Sarajevo Youth Basketball Festival

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno realizovana tri omladinska košarkaška turnira "Sarajevo Youth Basketball Festival 2006, 2007. i 2008." koji su održani u Sarajevu i na kojima je učestvovalo preko 3.000 učesnika iz 18 zemalja Evrope, Udruženje internacionalne košarkaške manifestacije najavljuje 4. Sarajevo Youth Basketball Festival 2009.

Ove godine projekat je prepoznat i preporučen od strane Međunarodne košarkaške Federacije FIBA Europe, a dosadašnje manifestacije doprinijele su afirmaciji, kako omladinske košarke tako i turizma u Bosni i Hercegovini.

Turnir će se igrati u pet muških i pet ženskih kategorija: do 20, do 18, do 16, do 14 i do 12 godina. Na turniru će učestvovati 48 ekipa sa preko 1.000 sportista iz Austrije, Njemačke, Italije, Poljske, Švicarske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Utakmice tokom turnira (od 2. do 5. januara) će se igrati na tri lokacije u gradu Sarajevu i to u KSC Ilidža, sali Hotela Hollywood i OŠ "Nafija Sarajlić". Ulaz je za sve utakmice slobodan.

Cilj organizovanja ovakvog turnira je da Sarajevo i Bosna i Hercegovina, pored brojnih kulturnih manifestacija i festivala koji se održavaju svake godine, dobije i jedan vrhunski sportski festival koji će doprinijeti afirmaciji košarke i sporta uopšte, kao i turizma i pretvoriti Sarajevo u centar evropske omladinske košarke jedanput godišnje u mjesecu januaru.

Turnir se realizuje uz pomoć organizacije Club Basketball International Vienna, koja već preko 20 godina uspješno priređuje omladinski turnir "Basketball Wien", najmasovniji turnir na svijetu za omladinske selekcije, na kojem svake godine učestvuje preko 300 ekipa iz 17 zemalja svijeta.