Košarka
0

141 koš i dva produžetka za pobjedu Mavericksa

Klix.ba
Junak utakmice
Junak utakmice
Istina je da je ovo broj poena koji se rijetko viđa u današnjoj košarci, ali to su sinoć Dallas Mavericksi uspjeli da urade, iskoristivši odsutstvo Webbera u ekipi Kingsa.

Popularni Mavsi su se vratili iz minusa od 10 poena u četvrtoj četvrtini, te izdržali dva napeta produžetka da bi pobjedili inspirisane Kingse, koji su bili odlučni da dokažu da ipak mogu pobjediti bez svoje zvijezde Chrisa Webbera, koji će zbog teške ozljede koljena propustiti ostatak playoffa. Vođeni sjajnom igrom Nicka Van Exela, koji je sa klupe dao čak 40 poena, Mavericksi su poveli u seriji sa 2-1 nakon pobjede rezultatom 141:137.

Ali Van Exel nije bio jedini efikasan igrač u ekipi Dallasa. Dobro su ga pratili Steve Nash, koji je dao 31 poen uz 11 asistencija, te Nijemac Dirk Nowitzki koji je dodao 25 poena uz 20 skokova, a Walt Williams, koji se nije naigrao ove sezone, zbog ozljeda i problema sa ličnim greškama ostalih igrača, odigrao je veliku ulogu u produžecima, postigavši jako bitnih 10 poena.

Sacramento je predvodio Peđa Stojaković sa 39 poena, dok ga je pratio njegov sunarodnjak Vlade Divac sa 20 uz 10 skokova. Doug Christie i Mike Bibby su dodali po 18 koševa. Neigranjem Webbera šanse Kingsa da se okrune titulom ove sezone su znatno opale, mada ih nikad ne treba otpisati, jer je svima poznato kako dubok sastav ta ekipa ima.

U trećoj utakmici polufinala Istočne konferencije između Philadelphije i Detroita, Sixersi su na domaćem terenu uspjeli poraziti Pistonse rezultatom 93:83, smanjivši rezultat u sariji na 2-1. Za razliku od napadačke košarke u Sacramentu, u Philadelphiji je pobjednika odlučila jaka obrana, te sjajna igra Allena Iversona koji je unatoč ozljedama dao 25 koševa uz 11 asistencija.

Iversona su dobro pratili Keith Van Horn, koji je dao 17 poena, te Derrick Coleman koji je dodao 15. Za najbolje plasiranu ekipu regularne sezone, Detroit Pistonse, najefikasniji su bili Richard Hamilton sa 25 poena te rookie Tayshaun Prince sa 17.

ZAPAD Sacramento (1) - (2) Dallas

137:141 (2 OT)

ISTOK Philadelphia (1) - (2) Detroit 93:83

NBA