sport
0

Košarka-SP: Amerikanci prvi favoriti

FENA
U subotu, 19. augusta, će u četiri japanska grada - Saporu, Hirošimi, Hamamatsu i Sandaiju početi 15. svjetsko prvenstvo u košarki. U konkurenciji 24 reprezentacije prvi favorit prvenstva su SAD, koje su bili organizator prošlog SP u Indianapolisu, kada je titulu osvojila selekcija Srbije i Crne Gore.

Na kladionicama Amerikanci važe kao nesporni favoriti s koeficijentom 1,5, slijedi Španija s kvotom 6, Grčka 8, Argentina 10, Francuska 18, Litvanija 21 itd.

Dvadesetčetiri reprezentacije biće podijeljene u četiri predtakmičarske grupe iz kojih će nastavak u dalje takmičenje osigurati najbolje četiri.

Od osmine finala sve utakmice će se igrati na eliminaciju, u Saitami blizu Tokia, u modernoj sportskoj dvorani, koja prima između 19.000 i 22.000 gledalaca.

Utakmice osmine finala će se igrati 26. i 27. augusta, 28. augusta je slobodan dan, a 29. i 30. augusta na programi su četvrtfinalni dvoboji.

Zadnji dan augusta je namijenjen razigravanju od petog do osmog mjesta, dok će se utakmice za pojedinačani plasman igrati 2. septembra.

Prvi dan septembra na rasporedu su polufinalne utakmice. Zadnji dan prvenstva, 3. septembra, će se igrati finale i utakmica za treće mjesto.

Grupe na SP:

A-grupa (Sendai): Venecuela, Liban, SCG, Nigerija, Argentina, Francuska B-grupa (Hirošima): Njemačka, Japan, Angola, Panama, Španija, Novi Zeland C-grupa (Hamamatsu): Brazil, Australija, Grčka, Katar, Turska, Litvanija D-grupa (Saporo): Portoriko, SAD, Slovenija, Senegal, Kina i Italija.